menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice

Z pewnością każdy choć raz marzył o tym, by przyrządzić danie jak kucharz w restauracji. Jednak w warunkach domowych i przy braku czasu nie wiemy jak się do tego zabrać. Poniżej podpowiadamy kilka sztuczek, dzięki którym poczujesz się jak profesjonalista.

Jakie naczynia kuchenne wybrać?

Jak smażyć jak profesjonalny kucharz - patelnia stalowa KelaKluczowe znaczenie w przygotowywaniu posiłków mają naczynia, jakie wybierzemy. W przypadku smażenia warto zaopatrzyć się przede wszystkim w patelnie. Patelnia nie może być zbyt ciężka, by nie utrudniała nam smażenia i przekładania z palnika na palnik. Dobiera się ją również w zależności od tego, jakie danie będziemy smażyć, dlatego najlepiej jest zaopatrzyć się w kilka rozmiarów i kształtów.

Jak smażyć jak profesjonalny kucharz - patelnia z powłoką nieprzywierającą KelaDobrym wyborem jest patelnia z powłoką nieprzywierającą, dzięki której nie będziemy już musieli zdrapywać przypalonych kawałków jedzenia, a zmywanie nie będzie nam zajmowało zbyt wiele czasu. Patelnia stalowa natomiast nie nagrzewa się tak szybko i ciężko ją zarysować, dlatego posłuży nam przez wiele lat.

Czym kierować się przy dobieraniu patelni do smażonej potrawy? Przede wszystkim temperaturą i czasem smażenia. Produkty smażone szybko i w wysokiej temperaturze, takie jak steki, najlepiej przygotować na patelni stalowej, podczas gdy do delikatnych składników – warzyw, jajek czy ryb – lepiej sprawdzi się patelnia z powłoką nieprzywierającą. Patelnia żeliwna będzie dobrym wyborem do powolnego duszenia, a dzięki dobremu utrzymywaniu temperatury będzie mogła posłużyć także do podania potrawy, która nie ostygnie zbyt szybko.

Co jeszcze jest ważne w smażeniu potraw?

Jak smażyć jak profesjonalny kucharz - stek na patelni WMFIstotnym składnikiem smażenia jest tłuszcz, jakiego użyjemy. W zależności od tego, co chcemy przygotować, wybierzemy masło, olej, a nawet smalec. Nie bójmy się także połączeń tłuszczów, na przykład oliwy z oliwek z olejem słonecznikowym. Bez względu jednak, na jakim tłuszczu smażymy, musimy pamiętać, aby był on odpowiednio rozgrzany, zanim położymy na nim składniki – inaczej jedzenie nim nasiąknie. W razie czego po smażeniu można położyć potrawę na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Profesjonalni kucharze wyróżniają się nie tylko rezultatami, ale także samym procesem. Jeśli Twoja kuchnia jest połączona z salonem i przyrządzasz potrawy dla swoich gości na ich oczach, możesz zadziwić ich różnymi trikami. Odpowiednio dobrana patelnia z powłoką nieprzywierającą pozwoli na przykład obrócić naleśnika podrzucając go, co na pewno zrobi wrażenie na obserwatorach. Należy jednak pamiętać, aby przed podejściem do widowiskowego smażenia zawsze przećwiczyć triki – zwłaszcza te, które mogą okazać się niebezpieczne, jak flambirowanie, czyli skrapianie potrawy mocnym alkoholem i jej podpalanie.

Kolejna sztuczka dotyczy tego jak usmażyć dobry stek. Tajemnicą smaku jest zamarynowanie go w oliwie z oliwek na kilka dni i usmażenie go na maśle klarowanym lub oleju rozgrzanych do wysokiej temperatury. Aby rozpoznać, że pora położyć mięso na patelni, należy wypatrywać delikatnego dymku unoszącego się z tłuszczu.

Tym, co odróżnia smażenie w domu od przygotowywania dań w restauracji jest większa odwaga szefów kuchni. Patelnia to dla nich miejsce do łączenia pozornie niepasujących do siebie składników i smaków. Chcąc być jak szef kuchni wyjdźmy czasem ze swojej strefy komfortu i przygotujmy znane danie w zupełnie nowy sposób.

Jak smażyć jak profesjonalny kucharz - patelnie WMF


bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc