menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice

pizza z patelniJaka jest pizza doskonała? Wypiekana na kamieniu do pizzy, w piecu opalanym bukowym drewnem, z sosem z pomidorów dojrzewających w gorącym słońcu Sycylii, z prawdziwą mozzarellą di bufala Campana. Wykonana przez doświadczonego Włocha, który z uśmiechem na ustach kręci w powietrzu drożdżowe placki… Każdy smakosz marzy o idealnej pizzy. Kiedy jednak burczenie w brzuchu przypomina o tym, że czas zejść na ziemię, udać się do kuchni i sprawdzić, co mamy w lodówce, wciąż możemy zaspokoić swój apetyt na pizzę. Można łatwo ją przygotować z dostępnych składników, nawet bez użycia piekarnika. Wystarczy patelnia z pokrywką. Poznajcie prosty przepis na szybką pizzę z patelni.

Pizza z naszego przepisu jest puszysta, a jednocześnie przyjemnie chrupka. Jeśli akurat macie w domowej spiżarce suche drożdże – a warto je mieć, ponieważ nie psują się tak szybko jak świeże, mogą spokojnie czekać, aż najdzie Was ochota na pizzę lub inne drożdżowe ciasto – wówczas przygotowanie domowej pizzy zajmie niewiele ponad godzinę.

Pizza z patelni – sprawdzony przepis

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (lub 15 g drożdży świeżych*)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
* Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw sporządź zaczyn. Drożdże ocieplone do temperatury pokojowej rozkrusz w misce, zalej wodą, dodaj cukier i jedną łyżeczkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut. Po tym czasie ciecz połącz z pozostałymi składnikami ciasta.
  1. ciasto na pizzę z patelniWszystkie składniki umieść w misce. Wymieszaj łyżką, a kiedy już wstępnie się połączą, zagniataj do uzyskania gładkiego ciasta.
  2. Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
  3. W międzyczasie przygotuj sos do pizzy (przepisy poniżej) oraz dodatki. Uwaga: jeśli używasz dodatków, które wymagają obróbki cieplnej przed spożyciem, np. pieczarek, filetu z piersi kurczaka, itp. podsmaż je na patelni, zanim ułożysz je na cieście.
  4. Patelnię o średnicy 28-30 cm wysmaruj oliwą z oliwek i rozgrzej. Z ciasta uformuj placek (ręcznie lub za pomocą wałka) i umieść go na patelni. Smaż pod przykryciem 5 minut, a następnie przewróć na drugą stronę.
  5. Wyłóż na podsmażoną część sos oraz resztę podatków, przykryj i smaż przez kolejne 10 minut.

Sos do pizzy

Pomidorowy sos do pizzy jest prosty do wykonania. Poniżej podajemy kilka przepisów z różnych składników, by każdy mógł go zrobić, bez względu na aktualną zawartość swojej lodówki.

Sos do pizzy z dojrzałych pomidorów

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, szczypta cukru, oregano
  1. Pomidory zalej wrzątkiem. Następnie odlej wodę i natnij krzyżyk na spodzie każdego pomidora, aby ułatwić zdjęcie skórki.
  2. W rondlu podgrzej oliwę, a następnie wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  3. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok. minutę.
  4. Dodaj pokrojone w grubą kostkę pomidory. Duś ok. 25 minut, aż pomidory zmiękną, a część wody odparuje.
  5. Dodaj przyprawy i całość zblenduj.

Sos do pizzy z przecieru pomidorowego (passaty) lub pomidorów w puszce

Składniki:

  • sos do pizzy z przecieru pomidorowego1 szklanka przecieru pomidorowego lub pomidorów w puszce*
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, szczypta cukru, oregano
  1. W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i smaż ok. 1 minutę.
  2. Dodaj przecier lub pomidory z puszki oraz przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut.
* Jeśli używasz pomidorów w puszcze, sos należy na końcu zblendować.

Sos do pizzy z koncentratu pomidorowego

Składniki:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • szczypta cukru
  • oregano
  1. Podgrzej bulion w rondelku, dodaj resztę składników i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Śmietanowy sos do pizzy

Jeśli akurat w Twojej lodówce nie ma ani świeżych pomidorów, ani żadnych przetworów pomidorowych, polecamy wykonanie pizzy bianco z sosem śmietanowym.

Składniki:

  • śmietanowy sos do pizzyszklanka śmietanki 30% w temperaturze pokojowej
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie lub świeży tymianek
  1. Rozpuść masło na patelni, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż do momentu zeszklenia (ok. 2-3 minuty), od czasu do czasu mieszając.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
  3. Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i smaż przez ok. 3 minuty, aż zasmażka się zrumieni.
  4. Powoli wlej szklankę śmietany, mieszając.
  5. Kiedy sos nieco zgęstnieje dodaj sól, pieprz, zioła lub świeży tymianek.

Sos śmietanowy doskonale sprawdzi się do pizzy z takimi dodatkami jak: boczek, kurczak, szparagi, cebula czy ser pleśniowy.

Jaka patelnia do pizzy?

Do przygotowania pizzy świetnie nadaje się stalowa patelnia z powłoką nieprzywierającą. Możemy również wykorzystać patelnię żeliwną. Na rynku dostępne są specjalne patelnie przeznaczone do przygotowania pizzy, np. marki Boska. Dzięki tej niewielkiej żeliwnej patelni z pokrywką przygotujemy domową pizzę na grillu, zaskakując domowników i gości.

patelnia do pizzy Boska


bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc