Jaka jest pizza doskonała? Wypiekana na kamieniu do pizzy, w piecu opalanym bukowym drewnem, z sosem z pomidorów dojrzewających w gorącym słońcu Sycylii, z prawdziwą mozzarellą di bufala Campana. Wykonana przez doświadczonego Włocha, który z uśmiechem na ustach kręci w powietrzu drożdżowe placki… Każdy smakosz marzy o idealnej pizzy. Kiedy jednak burczenie w brzuchu przypomina o tym, że czas zejść na ziemię, udać się do kuchni i sprawdzić, co mamy w lodówce, wciąż możemy zaspokoić swój apetyt na pizzę. Można łatwo ją przygotować z dostępnych składników, nawet bez użycia piekarnika. Wystarczy patelnia z pokrywką. Poznajcie prosty przepis na szybką pizzę z patelni.
Pizza z naszego przepisu jest puszysta, a jednocześnie przyjemnie chrupka. Jeśli akurat macie w domowej spiżarce suche drożdże – a warto je mieć, ponieważ nie psują się tak szybko jak świeże, mogą spokojnie czekać, aż najdzie Was ochota na pizzę lub inne drożdżowe ciasto – wówczas przygotowanie domowej pizzy zajmie niewiele ponad godzinę.
Pizza z patelni – sprawdzony przepis
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka suchych drożdży (lub 15 g drożdży świeżych*)
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
Wszystkie składniki umieść w misce. Wymieszaj łyżką, a kiedy już wstępnie się połączą, zagniataj do uzyskania gładkiego ciasta.
- Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotuj sos do pizzy (przepisy poniżej) oraz dodatki. Uwaga: jeśli używasz dodatków, które wymagają obróbki cieplnej przed spożyciem, np. pieczarek, filetu z piersi kurczaka, itp. podsmaż je na patelni, zanim ułożysz je na cieście.
- Patelnię o średnicy 28-30 cm wysmaruj oliwą z oliwek i rozgrzej. Z ciasta uformuj placek (ręcznie lub za pomocą wałka) i umieść go na patelni. Smaż pod przykryciem 5 minut, a następnie przewróć na drugą stronę.
- Wyłóż na podsmażoną część sos oraz resztę podatków, przykryj i smaż przez kolejne 10 minut.
Sos do pizzy
Pomidorowy sos do pizzy jest prosty do wykonania. Poniżej podajemy kilka przepisów z różnych składników, by każdy mógł go zrobić, bez względu na aktualną zawartość swojej lodówki.
Sos do pizzy z dojrzałych pomidorów
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, szczypta cukru, oregano
- Pomidory zalej wrzątkiem. Następnie odlej wodę i natnij krzyżyk na spodzie każdego pomidora, aby ułatwić zdjęcie skórki.
- W rondlu podgrzej oliwę, a następnie wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok. minutę.
- Dodaj pokrojone w grubą kostkę pomidory. Duś ok. 25 minut, aż pomidory zmiękną, a część wody odparuje.
- Dodaj przyprawy i całość zblenduj.
Sos do pizzy z przecieru pomidorowego (passaty) lub pomidorów w puszce
Składniki:
1 szklanka przecieru pomidorowego lub pomidorów w puszce*
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, szczypta cukru, oregano
- W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i smaż ok. 1 minutę.
- Dodaj przecier lub pomidory z puszki oraz przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut.
Sos do pizzy z koncentratu pomidorowego
Składniki:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- szczypta cukru
- oregano
- Podgrzej bulion w rondelku, dodaj resztę składników i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Śmietanowy sos do pizzy
Jeśli akurat w Twojej lodówce nie ma ani świeżych pomidorów, ani żadnych przetworów pomidorowych, polecamy wykonanie pizzy bianco z sosem śmietanowym.
Składniki:
szklanka śmietanki 30% w temperaturze pokojowej
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżka mąki
- sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie lub świeży tymianek
- Rozpuść masło na patelni, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż do momentu zeszklenia (ok. 2-3 minuty), od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
- Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i smaż przez ok. 3 minuty, aż zasmażka się zrumieni.
- Powoli wlej szklankę śmietany, mieszając.
- Kiedy sos nieco zgęstnieje dodaj sól, pieprz, zioła lub świeży tymianek.
Sos śmietanowy doskonale sprawdzi się do pizzy z takimi dodatkami jak: boczek, kurczak, szparagi, cebula czy ser pleśniowy.
Jaka patelnia do pizzy?
Do przygotowania pizzy świetnie nadaje się stalowa patelnia z powłoką nieprzywierającą. Możemy również wykorzystać patelnię żeliwną. Na rynku dostępne są specjalne patelnie przeznaczone do przygotowania pizzy, np. marki Boska. Dzięki tej niewielkiej żeliwnej patelni z pokrywką przygotujemy domową pizzę na grillu, zaskakując domowników i gości.