Zapytani o pochodzenie pierogów, w większości wskażemy nasz rodzimy kraj. Cieszymy się tradycją ich wielopokoleniowego lepienia, różnorodnymi smakami, dyskusjami na temat najlepszych przepisów i smakiem babcinych pierogów z naszego dzieciństwa. Podajemy je w wielu wersjach w zależności od regionu i polecamy jako pierwsze danie do posmakowania każdemu obcokrajowcowi odwiedzającemu Polskę.
Danie to spotkamy jednak również w kuchni włoskiej, ukraińskiej, rosyjskiej, żydowskiej, a nawet w meksykańskiej. Rosyjskie pielmieni, chińskie wonton, włoskie ravioli, meksykańskie empanadas, niezależnie od pochodzenia, wszystkie wersje łączy jedno: farsz zawinięty w ciasto.
Potrawa ta przywędrowała z Chin, a na ziemiach polskich pierogi pojawiły się około XIII wieku. Legenda mówi, że dotarły do nas za sprawą biskupa Jacka Odrowąża, który tak zachwycił się nimi w Kijowie, że postanowił pomysł ten przywieźć do Polski. W okresie największego głodu na południowych obszarach naszego kraju karmił ubogich pierogami własnego wyrobu.
Z początku pierogi polskie podawano jedynie na specjalne okazje i traktowano jako odświętne danie. Takie pierogi przygotowywano w różnych kształtach i wersjach smakowych. Nosiły także odmienne nazwy, na przykład duże pierogi weselne z różnymi smakami nazywano kurnikami, w okresie styczniowego kolędowania podawano koladki, z okazji imienin pieczono słodkie pierożki zwane soczniami i sanieżkami, a podczas stypy serwowano pierogi żałobne nazywane knyszami.
Tradycyjne pierogi na Wigilię powinny być bez mięsa. Najczęściej spotykanym farszem do pierogów wigilijnych są kapusta z grzybami lub grzyby. Świetnie smakują też pierogi czy uszka z farszem rybnym, na przykład ze śledzi. Pierogi z kapustą i grzybami mogą być samodzielną potrawą lub dodatkiem do czerwonego barszczu wigilijnego.
Poza tradycyjnymi wersjami takimi jak pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, ruskie czy wersje z owocami, w restauracjach i pierogarniach możemy posmakować niekończących się kombinacji różnego rodzaju ciast i farszu. Spotkamy pierogi z mąki pszennej, orkiszowej, żytniej, kukurydzianej a nawet ryżowej. Zjemy je ugotowane, smażone, grillowane, z nadzieniem słodkim lub słonym, w wersji mięsnej i w wersji wegańskiej, w kształcie maleńkich uszek aż po pojedynczy ogromny pieróg krojony w plastry przed podaniem. Największą popularnością niezmiennie cieszą się jednak pierogi z wody.
Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne! Idealne ciasto powinno być gładkie, miękkie, elastyczne i nie lepić się do dłoni. Przepisów na ciasto jest mnóstwo, w każdej rodzinie krąży inna jego wersja i zapewne każda babcia, mama i ciocia poda nam inne proporcje składników i tajemne triki na ciasto. My przedstawiamy prosty przepis, idealny dla osób o każdym stopniu zaawansowania.
Składniki:
Wersji ciasta na pierogi znajdziemy mnóstwo: z olejem zamiast masła, z jajkami i bez, w wersjach z gorącą i letnią wodą. Każdy ma szansę na odnalezienie swojego idealnego przepisu. Z naszych doświadczeń wiemy, że o przepis najlepiej zapytać babcię. To przecież jej pierogi uchodzą przeważnie za najsmaczniejsze.