Gdy panuje groźny wirus codzienne czynności, które dotąd przyjmowaliśmy za rzecz oczywistą, stają się trudniejsze. Przykładem jest zakup świeżego pieczywa – do piekarni są długie kolejki. Nawet gdy już się dostaniemy do środka, półki mogą okazać się puste. Nie mówiąc już o tym, że najbezpieczniej jest po prostu zostać w domu.
Co więc zrobić, gdy kromki świeżego chleba o chrupiącej skórce są niezbędną częścią naszego poranka? Rozwiązaniem jest upieczenie własnego pieczywa w domu. Spokojnie, to znacznie prostsze, niż się wydaje! Zwłaszcza w wersji bez zagniatania, które przez wielu zostałoby nazwane najbardziej uciążliwą częścią pieczenia. Należy tylko pamiętać, że ciasto na chleb bez wyrabiania będzie potrzebowało znacznie więcej czasu, aby urosnąć.
Do przygotowania bochenka chleba o wadze około 1 kg będziesz potrzebować:
1. Wymieszaj suche składniki, dodaj wodę i mieszaj, aż ciasto będzie delikatnie kleić się do dłoni. W zależności od wilgotności otoczenia może być potrzebne więcej wody lub mąki. Pamiętaj aby dodawać te składniki po jednej łyżeczce na raz. Do mieszania ciasta możesz oczywiście użyć miksera.
2. Gdy składniki będą jednolicie wymieszane, zakryj miskę lub dzieżę folią do żywności i pozostaw na 10-12 godzin. To długo, dlatego warto rozdzielić przygotowanie na dwa dni. Tak długi czas rośnięcia pozwoli drożdżom wytworzyć właściwą strukturę glutenu i wprowadzić do ciasta odpowiednią ilość powietrza niezbędnego, aby ciasto było pulchne.
3. Gdy ciasto urośnie i będzie pokryte bąbelkami, pora je trochę ukształtować. Pokryj dłonie mąką i uformuj z ciasta w miarę gładką kulę. Możesz podczas tego procesu je złożyć, aby stworzyć rowek łączenia.
4. Połóż kulę ciasta rowkiem do góry na papierze do pieczenia i przykryj na moment ściereczką lub folią spożywczą. Równocześnie wstaw żeliwny garnek z pokrywką do zimnego piekarnika i zacznij jego rozgrzewanie do 220°C. Rozgrzewaj garnek przez około 30 minut. Garnek żeliwny świetnie się nadaje do pieczenia chleba ze względu na wysoką odporność na temperatury. Doskonałe przewodzenie i rozprowadzanie temperatury wokół chleba gwarantuje udany wypiek. Wypieczony w nim chleb nie będzie miał zakalca, a jego skórka powinna być chrupiąca.
5. Wyjmij gorący garnek z piekarnika, zdejmij pokrywkę, podnieś papier z ciastem i umieść całość w garnku. Zrób to ostrożnie i jak najbliżej garnka, aby zapobiec rozsypaniu mąki.
6. Nie zapomnij o zdjęciu z ciasta ściereczki lub folii, nałóż pokrywkę i włóż do piekarnika. Piecz przez 30 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 5-10 minut. Skórka powinna być złoto-brązowa, a wewnętrzna temperatura powinna wynosić około 90 stopni. Jeśli chcesz mieć całkowitą pewność, możesz użyć termometru do pieczeni.
7. Umieść chleb na stojaku do chłodzenia. Gdy bochenek będzie stygnąć, usłyszysz charakterystyczne trzaskanie. Nie krój chleba dopóki dźwięk ten nie ustanie – inaczej możesz doprowadzić do jego stwardnienia.
Tak przygotowany chleb pięknie pachnie, wyśmienicie smakuje i pozwala cieszyć się niezwykłą satysfakcją. Chleb na bazie ciasta bez zagniatania będzie nadawał się do spożycia przez jakieś 2-3 dni. A jeśli zostaną suche resztki, mogą spokojnie zostać przerobione na grzanki do zupy czy sałatki. Zobacz też nasz artykuł o historii chleba aby poznać ciekawostki na temat pieczywa oraz dowiedzieć się, jak upiec chleb w tradycyjny sposób lub z użyciem wypiekacza do chleba.