Pizza – przysmak rodem z Włoch podbił serca (i podniebienia) smakoszy na całym świecie. Dziś w każdym mieście można znaleźć niejeden lokal serwujący to popularne danie. Kiedy nachodzi nas ochota na ten włoski przysmak, możemy chwycić za telefon i wykręcić numer ulubionej pizzerii. Albo przygotować pizzę samodzielnie. Przekonaj się, że to nic trudnego!
Składniki na pizzę
Ciasto na pizzę wymaga zaledwie kilku składników: mąki pszennej, drożdży, cukru, ciepłej wody, soli i odrobiny oliwy.
Sprawdzą się zarówno drożdże suche, instant, jak i te świeże (w kostce). Niezależnie od tego, jakie drożdże sugeruje dany przepis, możemy je wymienić na inny rodzaj. Należy pamiętać, że 7 gramom drożdży suchych lub instant odpowiada 25 g drożdży świeżych. Warto mieć na uwadze, że drożdże świeże powinny, być… świeże. Nie wybierajmy z półki sklepowej kostki, której lada dzień upłynie termin zdatności do spożycia.
Zaczyn drożdżowy przygotowuje się z drożdży, cukru, łyżeczki mąki oraz letniej wody. Należy uważać, by woda nie była zbyt ciepła – drożdże świeże giną w temperaturze powyżej 40ºC. Drożdże instant wymagają nieco wyższej temperatury wody – powinna ona wynosić ok. 45ºC. Zbyt zimna woda spowolni fermentację drożdży. Cukier stanowi pożywkę dla drożdży, przyspiesza ich aktywowanie. Jest on fermentowany przez drożdże do kwasu węglowego, który spulchnia i podnosi ciasto, stąd jego obecność w pizzy, która nie jest wypiekiem słodkim.
Nie lubisz bawić się w kuchennego (al)chemika lub po prostu chcesz maksymalnie skrócić czas przygotowywania pizzy? Wybierz drożdże instant. Nie wymagają przygotowania zaczynu, wystarczy wsypać je do mąki.
Z suchych drożdży należy przygotować zaczyn, jednak nie rośnie on tak spektakularnie jak w przypadku drożdży w kostce. Lekko spieniony zaczyn z tego typu drożdży jest udany.
Tłuszcz wpływa na smak ciasta na pizzę oraz nadaje mu elastyczność. Warto wybrać wysokiej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Awaryjnie może ją zastąpić olej rzepakowy lub olej z pestek winogron.
Jaką mąkę wybrać?
Mąki różnią się od siebie typem oznaczonym w liczbach. Im niższy typ, tym bardziej przemielona i oczyszczona mąka. Do wypieku pizzy używamy zazwyczaj mąki pszennej, choć są oczywiście odstępstwa od tej reguły, np. w przypadku pizzy bezglutenowej.
W wybranych marketach możemy znaleźć specjalną mąkę na pizzę o typie 00. Typ ten nadaje ciastu idealną elastyczność i zapewnia pulchne ranty. Jest nieodzowny w przypadku oryginalnej pizzy neapolitańskiej.
Ciekawostka: Oryginalna pizza neapolitańska jest przyrządzania ze ściśle określonych składników. Należą do nich: mąka typ 00, pomidory San Marzano oraz ser fior di latte z mleka krów wypasanych w Kampanii i Lazio. Grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm. Pizzę wypieka się w piecu nagrzanym do temperatury 430ºC przez maksymalnie 90 sekund. Na straży przestrzegania tych standardów stoi Associazione Verace Pizza Napoletana, przyznające odpowiednie certyfikaty starającym się o nie restauracjom.
Sprawdzi się również mąka typu 450 powszechnie znana jako mąka tortowa oraz mąka uniwersalna 480. Z kolei mąka chlebowa (typ 650 lub 750) nada ciastu więcej chrupkości. Początkującym pizzermasterom polecamy mąki typu 450 lub 480, które zapewnią łatwe do wyrobienia ciasto.
Przepis na domowe ciasto na pizzę
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych lub instant
- 250 ml letniej wody
- ok. 370 g mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- Świeże drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej. Następnie rozkruszamy je w misce, zalewamy wodą, dodajemy cukier i jedną łyżeczkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut.
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z solą, robimy w środku dołek. Wlewamy 2 łyżki oliwy, gotowy zaczyn drożdżowy, mieszamy łyżką.
- Zawartość miski przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut. Ciasto można zagnieść również mikserem planetarnym.
- Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na ok. godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Następnie ciasto wyrabiamy ponownie przez 2-3 minuty. Dzielimy je na dwie kulki, z których formujemy cienkie ok. 0,5 cm placki. Możemy je rozwałkować, ale najlepiej uformować je ręcznie: spłaszczamy kulkę i rozciągamy jej brzegi do momentu uzyskania placka o średnicy ok. 23 cm.
- Placki wykładamy na blaszkę lub kamień do pizzy, nakładamy sos, ser, ulubione dodatki. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 250ºC.
Uwaga! Jeśli używamy mozzarelli w kulce w zalewie, należy ją po pokrojeniu dokładnie odsączyć na ręczniku papierowym. W przeciwnym wypadku pod wpływem temperatury plastry mozzarelli podejdą wodą.
Ciasto na pizzę możemy zamrozić i wykorzystać w innym czasie.
Ciekawostka: Do przyrządzenia pizzy nie jest konieczne użycie piekarnika. Przekonaj się z naszym przepisem na szybką pizzę z patelni.
Przepis na sos pomidorowy do pizzy
Składniki:
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 niewielki ząbek czosnku
- sól
- cukier
- pieprz
- oregano
Drobno pokrojony ząbek czosnku podgrzewamy na oliwie. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż przecier zgęstnieje i nabierze przyjemnej słodyczy.