menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice

Co oznacza typ mąki?Z dobrej mąki dobry chleb. Ale która mąka jest dobra i dlaczego do ciasta powinno używać się innej mąki niż do chleba?

Mąka jest niezbędna w kuchni, ale mąka mące nierówna. Do wyboru mamy różne typy mąki. Najpopularniejsze to 405 i 550, ale jest też 450, czyli mąka tortowa oraz wyższe typy, jak 1050, lub nawet 2000. I nawet to, to jeszcze nie wszystko. Po co jednak są te oznaczenia? W wielu wypadkach konsumenci uważają, że numery podane na mące odpowiadają temu, jak drobna jest mąka. Jest to jednak mit. Numer podany na mące oznacza typ mąki, czyli określa ilość substancji mineralnych. Im większa liczba podana na opakowaniu, tym więcej znajdziemy w mące tzw. okrywy owocowo-nasiennej ziarna. Nie ma to związku z grubością przemiału.

Określanie typu mąki

Żeby określić typ, 100 gram mąki opala się w temperaturze 900°C. Po spaleniu zostaje potas, magnez, błonnik, witamina B oraz białko roślinne. Po spaleniu 100 gram mąki 450 zostaje 0,45 mg tych substancji. Pozostałości te nazywane są popiołem. Tak więc im wyższy typ mąki, tym większa zawartość popiołu, a tym samym tym bogatszy jej skład.

Która mąka do czego?

Z uwagi na różne typy, mąki mają również różne przeznaczenie. Najniższa pod względem ilości składników mąka typu 405 wykorzystywana jest przez piekarzy do wypieku babek i drożdżówek. Wyższe typy, jak np. typ 550, to mąka do chleba i bułek. Można z niej upiec białe pieczywo z chrupiącą skórką. Będzie ono bardziej porowate niż wypieki z mąki 405. Chleb możemy też wypiekać z mąki orkiszowej 630. Charakterystyczną cechą pieczywa z tego typu mąki jest to, że zawiera ono wyjątkowo dużo wody. To typowe cechy dla chleba orkiszowego i orkiszowo-razowego. Dzięki temu jest on niezwykle soczysty i miękki.

Ciekawym przypadkiem jest mąka 00. Ma ona znikomą zawartość popiołu i uważana jest za idealną do przygotowywania ciasta na pizzę. Mąka 00 to klasyczny włoski typ, charakteryzujący się wysokim stopniem zmielenia oraz dużym bogactwem w gluten. To właśnie gluten odpowiada za to, że wyrabiane z niej ciasto jest niezwykle elastyczne. Co więcej, wszystkie wypieki z tej mąki będą odznaczały się wyjątkową kruchością i chrupkością.

Rodzaje mąki

  • mąka 00 – mąka włoska – znikoma lub zerowa zawartość substancji mineralnych
  • typ 405 – mąka tortowa extra – zawartość substancji mineralnych: do 0,405%
  • typ 450 – mąka tortowa – zawartość substancji mineralnych: do 0,45%
  • typ 500 – mąka poznańska – zawartość substancji mineralnych: do 0,50%
  • typ 550 – mąka luksusowa – zawartość substancji mineralnych: ok. 0,55%
  • typ 720 – mąka żytnia pytlowa – zawartość substancji mineralnych: ok. 0,72%
  • typ 850 – mąka pszenna chlebowa – zawartość substancji mineralnych: ok. 0,85%
  • typ 1400 – mąka sitkowa lub też mąka żytnia – zawartość substancji mineralnych ok. 1,4%
  • typ 1850 – mąka graham – mąka pszenna razowa –zawartość substancji mineralnych ok. 1,85%
  • typ 2000 – mąka żytnia razowa – zawartość substancji mineralnych ok. 2,00%

Który typ mąki jest najzdrowszy?

rodzaje mąkiZa to, jak zdrowy będzie nasz wypiek, odpowiada ilość substancji mineralnych w mące. Kierując się więc zdrowiem powinniśmy wybierać typ z największym numerem. Przykładem może być mąka graham (typ 1850) lub też mąka razowa (typ 2000). Zrobienie jednak z nich ciasta jest dużo trudniejsze i zajmuje więcej czasu. Ciasto przygotowywane z tego typu mąki musi długo postać, aby zawarte w nim enzymy rozłożyły się i były przyswajalne. To sprawia, że najpopularniejszą mąką stosowaną w domu jest typ 450 i 405. Z tej wyższej swobodnie upieczemy chleb i bułki, a tę uboższą w substancje mineralne wykorzystamy do ciast i muffinek. Polecamy eksperymentowanie z wypiekami z różnych typów mąki, wybierając jednak te najbogatsze musimy zaplanować pieczenie odpowiednio wcześniej, by ciasto miało czas aby wyrosnąć.

Mąki z pełnego ziarna uważane są za najzdrowsze, ale nie są one przeznaczone dla każdego. Produkty, które są z nich wykonane, są zazwyczaj ciężkostrawne. Jeżeli więc należymy do osób, które powinny stosować dietę lekkostrawną, powinniśmy się mimo wszystko decydować na białą mąkę. Ta nazwa odnosi się do mąki pszennej. Jest ona specjalnie oczyszczona i do jej produkcji stosowana jest tylko część ziarna – tzw. bielmo ziarna.


bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc