menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice

Dobre garnki to kluczowy element wyposażenia każdej kuchni. Mnogość ofert dostępnych na rynku sprawia, że trudno zdecydować się na konkretny produkt czy zestaw.
Garnki można podzielić ze względu na materiał, z jakiego zostały wykonane. Do wyboru mamy m.in. garnki ze stali nierdzewnej lub garnki ceramiczne (wytworzone z niej w całości lub z powłoką ceramiczną). Jakie garnki wybrać? Od naszej decyzji zależy komfort przygotowywania codziennych potraw. Warto więc postawić na naczynia wysokiej jakości oraz zastanowić się nad własnymi potrzebami.

Garnki stalowe

garnki ceramiczne i stalowe - garnki stalowe Fissler original-profi collection

Jest to najpopularniejszy rodzaj garnków na rynku. Nic dziwnego – są trwałe i praktyczne. Stal nierdzewna wyróżnia się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Wykonane z niej naczynia są odporne na zarysowania. Do mieszania w stalowych garnkach można używać metalowych sztućców czy narzędzi. Stal nierdzewna nie reaguje z kwasami, dzięki czemu stalowym garnkom niestraszna korozja. Stal nierdzewną wyróżnia także lśniący, elegancki połysk.

Ponadto stalowe garnki dobrze znoszą wysokie temperatury oraz jej nagłe zmiany. Naczynia wykonane z całości ze stali nierdzewnej (bez uchwytów z tworzywa sztucznego) nadają się również do używania w piekarniku. Są więc wielofunkcyjne. Można więc w nich nie tylko gotować, ale również bezpiecznie piec czy dusić.

garnki z ceramiczną powłoką i stalowe - gotowanie w garnkach stalowych WMFNaczynia ze stali szlachetnej są łatwe do utrzymania w czystości, zazwyczaj można je myć w zmywarce.

Garnki wykonane z tego materiału mają jednak również swoje słabe punkty. Zawierają nikiel, są więc nieodpowiednie dla osób uczulonych na tę substancję.
Stalowe dno słabo rozprowadza ciepło. Większość producentów rozwiązała jednak ten problem, tworząc wielowarstwowe dna. W przypadku tego rozwiązania pomiędzy dwiema warstwami stali umieszczana jest dodatkowa warstwa z aluminium lub miedzi.

Jeśli zdecydujemy się na garnki stalowe, stajemy przed wyborem konkretnych naczyń. Producenci garnków prześcigają się w tworzeniu nowych technologii, dzięki którym proponowane przez nich produkty spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. Producent garnków Fissler wyposaża swoje naczynia w dno CookStar. Jest to unikalne połączenie stali nierdzewnej i aluminium. Wykorzystana technologia sprawia, że dno garnka błyskawicznie się rozgrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło. Ponadto niektóre linie garnków wyposażone są w specjalnie wyprofilowane pokrywki. Charakterystycznie wyglądający spód pokrywki odpowiada za funkcję kondensacji pary wodnej. Sprawiają one, że cyrkulująca wewnątrz garnka woda skrapla się dokładnie na środku pokrywki. Zapobiega to odparowaniu całej wody oraz przesuszeniu potrawy – danie pozostaje soczyste.

Niemiecka marka WMF proponuje nowoczesne garnki i patelnie ze stali nierdzewnej. Naczynia WMF wyróżniają się wyjątkową funkcjonalnością. Dzięki nim przygotowywanie codziennych potraw staje się prostsze i przyjemniejsze. Marka opatentowała stal nierdzewną Cromargan. Ten niezwykły materiał cechuje się wyjątkową odpornością na ścieranie i matowienie. Wykonane z niego produkty posłużą przez długi czas w niezmienionym stanie. Uchwyty mocowane metodą Cool+ nie nagrzewają się podczas gotowania. Jeżeli wybierzemy tak wyposażone garnki stalowe, możemy równocześnie zrezygnować z rękawic kuchennych. Nienagrzewające się uchwyty, to brak ryzyka poparzenia. Efekt ten osiągnięto poprzez zmniejszenie powierzchni styku uchwytu i korpusu garnka. Dno TransTherm ma rdzeń wykonany z aluminium pokryty warstwami stali. Szybko absorbuje ciepło, równomiernie je rozprowadza i zachowuje przez dłuższy czas. Takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić czas i energię, a także dłużej utrzymać wysoką temperaturę przechowywanych w naczyniu potraw. Co więcej, garnki WMF są przystosowane do używania na wszystkich rodzajach kuchenek, także indukcyjnych – doskonale odnajdą się w nowoczesnej kuchni.

Garnki ceramiczne

garnki ceramiczne i stalowe - garnki WMF Fusiontec

Alternatywą dla garnków ze stali nierdzewnej mogą być garnki ceramiczne. Dostępne są w różnych kolorach, dzięki czemu prezentują się bardzo estetycznie, można je dopasować do wystroju kuchni, tak, by były ich dodatkową ozdobą. Dobrze rozprowadzają i zachowują ciepło, co pozwala zaoszczędzić czas i energię, a przechowywane w nich potrawy nie stygną zbyt szybko.

Garnki i patelnie z powłoką ceramiczną pozwalają smażyć potrawy z niewielką ilością tłuszczu, nie wydzielając przy tym szkodliwych substancji. Są więc całkowicie bezpieczne i odpowiednie dla wszystkich tych, którzy prowadzą zdrowy tryb życia.
Garnki z powłoką ceramiczną zyskują właściwości nieprzywierające, można zatem w nich nie tylko gotować, ale także podsmażać i dusić potrawy. Ponadto ceramiczna powłoka nie reaguje z kwasami i nie zmienia smaku przygotowanych potraw.

garnki ceramiczne i stalowe - gotowanie w garnkach WMF FusiontecGarnki ceramiczne nie zawierają niklu, są więc bezpieczne dla osób uczulonych na tę substancję.

Powłoka ceramiczna jest całkowicie gładka, co ułatwia czyszczenie naczyń.

Warto pamiętać, że ceramika to materiał, który źle znosi nagłe zmiany temperatur. Nie należy więc np. zalewać zimną wodą garnka dopiero co zdjętego ze źródła ciepła. Może to doprowadzić do pęknięcia garnka lub rozdzielenia się warstw i powłoki.

Powłoka ceramiczna nie jest całkowicie odporna na zarysowania. Z tego względu nie należy używać do mieszania i przewracania potraw stalowych łyżek czy łopatek. Zastąpią je narzędzia wykonane z drewna, silikonu czy tworzywa sztucznego.

Posiadacze kuchenek indukcyjnych, decydując się na zakup garnków ceramicznych, powinni sprawdzić, czy dany model jest przystosowany do używania na tego typu źródłach ciepła. Nie każde ceramiczne naczynie do gotowania ma dno ferromagnetyczne, dzięki któremu może być stosowane na kuchence indukcyjnej.

Warto dodać, że chcąc mieć naczynia o zaletach ceramiki, nie trzeba koniecznie decydować się na zakup garnków wykonanych w całości z tego materiału. Dobrym przykładem jest linia produktów wykonanych z materiału Fusiontec marki WMF. Technologię produkcji garnków z ceramiczną powłoką WMF zakupił wraz z zakupem całej marki Silit. Przez wiele lat to właśnie garnki Silit i ich unikalna powłoka Silargan były uznawane za najlepsze z dostępnych na rynku. WMF wykorzystał zakupione patenty, udoskonalił je i przedstawił pod nową postacią. Fusiontec to wyjątkowo wytrzymały stop żelaza i minerałów obrabianych w temperaturze sięgającej 1300°C. Materiał jest odporny na odpryski, odkształcenia i rdzewienie. Nie straszne mu zarysowania – mogą być na nim stosowane stalowe narzędzia kuchenne. Doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu wykonane z niego garnki szybko się nagrzewają, pozwalając na oszczędność energii. Podobnie jak powłoka ceramiczna, ma właściwości antybakteryjne i nie zawiera niklu. Garnki mogą być stosowane na wszystkich kuchenkach – również indukcyjnych – oraz w piekarniku do temperatury 250°C. Naczynia wykonane z tego tworzywa to inwestycja na lata – producent daje na nie 30-letnią gwarancję.

Zestaw garnków to zakup na lata, dlatego warto dobrze przemyśleć swoją decyzję, zanim wybierzemy konkretne produkty do swojej kuchni. W ramach podsumowania przedstawiamy wady i zalety garnków stalowych i ceramicznych w tabeli.


porównanie garnków stalowych i ceramicznych
cecha garnki stalowe garnki ceramiczne
odporność na korozję tak tak
odporność na zarysowania tak by uniknąć zarysowania, nie należy stosować ostrych metalowych narzędzi
odporność na nagłe zmiany temperatur tak nie
czyszczenie łatwe w czyszczeniu, przystosowane do mycia w zmywarce dzięki powłoce ceramicznej są jeszcze łatwiejsze w czyszczeniu niż garnki stalowe, możliwość mycia w zmywarce uzależniona jest od marki i serii
dystrybucja i utrzymywanie ciepła wyposażenie garnków w rdzeń z aluminium poprawia dystrybucję ciepła; długo utrzymują ciepło szybko się nagrzewają, dobrze rozprowadzają i długo utrzymują ciepło
zawartość niklu tak nie – odpowiednie dla alergików
możliwość używania na kuchenkach indukcyjnych z reguły tak zależy od modelu i producenta
design tradycyjny wygląd, do wyboru wykończenie polerowane lub matowe szeroki wybór kolorów umożliwiający dopasowanie zestawu garnków do wystroju kuchni

Poniżej przedstawiamy przygotowany przez nas ranking garnków. Mamy nadzieję, pomoże on Państwu w dokonaniu wyboru. Ranking najpopularniejszych garnków stworzony został na podstawie wyborów i preferencji naszych klientów.

  1. Zwilling – Vitality – komplet garnków stalowych
  2. Fissler – Arcana – garnek żeliwny
  3. Fissler – original-profi collection – garnek stalowy
  4. WMF – Fusiontec Functional – komplet garnków ceramicznych – Fusiontec
  5. WMF – Mini – garnek stalowy – Cromargan
  6. Zwilling – ZWILLING Base – komplet garnków stalowych
  7. Fissler – Arcana – garnek żeliwny
  8. Kela – Kerros – garnek aluminiowy
  9. Kela – Calido – garnek żeliwny
  10. WMF – Mini – garnek stalowy – Cromargan

inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc