menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice
patelnie stalowo-ceramiczne i emaliowane

ceramiczne i emaliowane

patelnie specjalne

specjalne

patelnie stalowe

stalowe

woki

woki

patelnie żeliwne

żeliwne

patelnie z powłoką zapobiegającą przywieraniu

z powłoką nieprzywierającą

akcesoria

akcesoria

Kulinarny sukces zależy nie tylko od wysokiej jakości składników i dobrego przepisu – jego znaczącym elementem są odpowiednio dobrane narzędzia używane do przygotowania danej potrawy. Patelnia jest niezbędnym elementem wielu procesów kuchennych. Potrzebna jest nie tylko do smażenia – dzięki zróżnicowaniu pod względem materiału, kształtu, przeznaczenia i akcesoriów patelnie pomogą także w duszeniu, grillowaniu, a nawet serwowaniu. Wybierz odpowiednią patelnię, a łatwo przygotujesz idealnie wysmażone steki, jajka sadzone o chrupiącym brzegu, puszyste naleśniki czy przeróżne dania kuchni orientalnej.

Wybierając patelnię przede wszystkim należy zwrócić uwagę na materiał wykonania. Patelnie stalowe są niezwykle trwałe, posłużą przez wiele lat i nie porysują się nawet od metalowych łopatek, w dodatku umożliwiają smażenie w bardzo wysokich temperaturach. Doskonale nadadzą się do smażenia mięs i innych produktów wymagających krótkiego smażenia w wysokiej temperaturze. Należy jednak pamiętać o użyciu dużej ilości tłuszczu, aby składniki nie przywierały (warto zaopatrzyć się w osłonkę chroniącą przed pryskaniem). Równie wytrzymałe są patelnie żeliwne, które niezwykle dobrze przewodzą ciepło, równomiernie je rozprowadzając i długo utrzymując. To w nich najlepiej dusić gulasz, warzywa i inne potrawy.

Jeśli chodzi o patelnie z powłoką nieprzywierającą, trzeba się z nimi obchodzić ostrożniej – lepiej zastąpić stalową łopatkę drewnianą, silikonową lub taką z tworzywa sztucznego i nie przesadzać z wysokimi temperaturami. W zamian za to umożliwią zdrowe smażenie na małej ilości tłuszczu, będą idealne do delikatnych potraw takich jak ryby czy młode warzywa. Szczególną popularnością cieszą się patelnie ceramiczne, które nie tylko są łatwe w czyszczeniu, ale też estetycznie się prezentują.

W ofercie FIDE.pl znajdziemy także wszelkiego rodzaju patelnie specjalne. Idealny do przygotowywania dań kuchni azjatyckiej wok pozwoli na szybkie „smażenie w ruchu”, które wspiera zachowanie przez warzywa wartości odżywczych. Płaska patelnia do naleśników ułatwi smażenie cienkich placków, a owalna patelnia do ryb pomieści pokaźnego karpia czy sandacza. Pokryta charakterystycznymi żłobieniami patelnia grillowa pozwoli usmażyć kawałek mięsa tak, aby tłuszcz z niego spłynął, w dodatku zostawi na nim ślady rusztu, aby wyglądało jeszcze apetyczniej. Wiele patelni dostępne jest także w wersji do serwowania – zamiast długiej rączki wyposażone są w dwa mniejsze uchwyty, aby gotowe danie mogło powędrować z kuchenki prosto na stół.


inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc