menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice

Kulinarny sukces zależy nie tylko od wysokiej jakości składników i dobrego przepisu – jego znaczącym elementem są odpowiednio dobrane narzędzia używane do przygotowania danej potrawy. Patelnia jest niezbędnym elementem wielu procesów kuchennych. Potrzebna jest nie tylko do smażenia – dzięki zróżnicowaniu pod względem materiału, kształtu, przeznaczenia i akcesoriów patelnie pomogą także w duszeniu, grillowaniu, a nawet serwowaniu. Wybierz odpowiednią patelnię, a łatwo przygotujesz idealnie wysmażone steki, jajka sadzone o chrupiącym brzegu, puszyste naleśniki czy przeróżne dania kuchni orientalnej.

Wybierając patelnię przede wszystkim należy zwrócić uwagę na materiał wykonania. Patelnie stalowe są niezwykle trwałe, posłużą przez wiele lat i nie porysują się nawet od metalowych łopatek, w dodatku umożliwiają smażenie w bardzo wysokich temperaturach. Doskonale nadadzą się do smażenia mięs i innych produktów wymagających krótkiego smażenia w wysokiej temperaturze. Należy jednak pamiętać o użyciu dużej ilości tłuszczu, aby składniki nie przywierały (warto zaopatrzyć się w osłonkę chroniącą przed pryskaniem). Równie wytrzymałe są patelnie żeliwne, które niezwykle dobrze przewodzą ciepło, równomiernie je rozprowadzając i długo utrzymując. To w nich najlepiej dusić gulasz, warzywa i inne potrawy.

Jeśli chodzi o patelnie z powłoką nieprzywierającą, trzeba się z nimi obchodzić ostrożniej – lepiej zastąpić stalową łopatkę drewnianą, silikonową lub taką z tworzywa sztucznego i nie przesadzać z wysokimi temperaturami. W zamian za to umożliwią zdrowe smażenie na małej ilości tłuszczu, będą idealne do delikatnych potraw takich jak ryby czy młode warzywa.

W ofercie FIDE.pl znajdziemy także wszelkiego rodzaju patelnie specjalne. Idealny do przygotowywania dań kuchni azjatyckiej wok pozwoli na szybkie „smażenie w ruchu”, które wspiera zachowanie przez warzywa wartości odżywczych. Płaska patelnia do naleśników ułatwi smażenie cienkich placków, a owalna patelnia do ryb pomieści pokaźnego karpia czy sandacza. Pokryta charakterystycznymi żłobieniami patelnia grillowa pozwoli usmażyć kawałek mięsa tak, aby tłuszcz z niego spłynął, w dodatku zostawi na nim ślady rusztu, aby wyglądało jeszcze apetyczniej. Wiele patelni dostępne jest także w wersji do serwowania – zamiast długiej rączki wyposażone są w dwa mniejsze uchwyty, aby gotowe danie mogło powędrować z kuchenki prosto na stół. Natomiast patelnia głęboka pozwoli przygotować większą porcję dania duszonego w sosie.


inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc