menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice

Kulinarny sukces zależy nie tylko od wysokiej jakości składników i dobrego przepisu – jego znaczącym elementem są odpowiednio dobrane narzędzia używane do przygotowania danej potrawy. Patelnia jest niezbędnym elementem wielu procesów kuchennych. Potrzebna jest nie tylko do smażenia – dzięki zróżnicowaniu pod względem materiału, kształtu, przeznaczenia i akcesoriów patelnie pomogą także w duszeniu, grillowaniu, a nawet serwowaniu. Wybierz odpowiednią patelnię, a łatwo przygotujesz idealnie wysmażone steki, jajka sadzone o chrupiącym brzegu, puszyste naleśniki czy przeróżne dania kuchni orientalnej.

Patelnie stalowe

Wybierając patelnię przede wszystkim należy zwrócić uwagę na materiał wykonania. Patelnie stalowe są niezwykle trwałe, posłużą przez wiele lat i nie porysują się nawet od metalowych łopatek, w dodatku umożliwiają smażenie w bardzo wysokich temperaturach. Doskonale nadadzą się do smażenia mięs i innych produktów wymagających krótkiego smażenia w wysokiej temperaturze. Należy jednak pamiętać o użyciu dużej ilości tłuszczu, aby składniki nie przywierały (warto zaopatrzyć się w osłonkę chroniącą przed pryskaniem).

Patelnie żeliwne

Równie wytrzymałe co patelnie stalowe są patelnie żeliwne, które niezwykle dobrze przewodzą ciepło, równomiernie je rozprowadzając i długo utrzymując. To w nich najlepiej dusić gulasz, warzywa i inne potrawy.

Patelnie z powłoką nieprzywierającą

Jeśli chodzi o patelnie z powłoką nieprzywierającą, trzeba się z nimi obchodzić ostrożniej – lepiej zastąpić stalową łopatkę drewnianą, silikonową lub taką z tworzywa sztucznego i nie przesadzać z wysokimi temperaturami. W zamian za to umożliwią zdrowe smażenie na małej ilości tłuszczu, będą idealne do delikatnych potraw takich jak ryby czy młode warzywa.

Średnica patelni

Jedną z najważniejszych cech patelni, po materiale wykonania, jest jej rozmiar. Średnica patelni decyduje o zastosowaniach, do których będzie mogła być wykorzystywana. Przed wyborem warto wiedzieć, jak mierzona jest średnica: jest to odległość między ściankami mierzona w najwyższym punkcie patelni. Ze względu na pochylone ścianki wymiar ten nie przekłada się na średnicę dna. Warto o tym pamiętać, ponieważ patelnia powinna być używana na palniku o odpowiednim rozmiarze. W przypadku kuchenek indukcyjnych zbyt duża różnica w średnicy palnika i średnicy dna patelni może sprawić, że kuchenka nie wykryje naczynia i nie włączy się. Kuchenki gazowe natomiast mogą przypalać rączkę, gdy palnik będzie zbyt duży, lub niewystarczająco nagrzewać patelnię, gdy będzie zbyt mały.

Małe patelnie, o średnicy do 20 cm, sprawdzą się podczas przygotowywania posiłków dla jednej osoby, mogą posłużyć do usmażenia np. pojedynczego jajka. Mała patelnia to także dobry wybór dla osób preferujących puszyste omlety, gdyż jajka nie mają miejsca by rozlać się na boki. Średnie patelnie mają średnicę od 22 do 26 centymetrów, ale typowy rozmiar to 24 cm. Są to patelnie do przygotowywania posiłków dla 2-3 osób, posłużą do usmażenia kilku jajek, dwóch piersi kurczaka czy dużej porcji warzyw. Duże patelnie, o średnicy od 28 cm, ułatwią smażenie dla całej rodziny; zmieści się na nich kilka kotletów. Dzięki dużemu rozmiarowi zawierają więcej materiału do utrzymywania ciepła, co czyni duże patelnie najlepszym wyborem do zapiekania potraw w piekarniku.

Dlaczego wybór odpowiedniego rozmiaru patelni jest ważny? Ponieważ podczas smażenia zawsze chcemy uniknąć przepełnienia patelni. Umieszczenie na patelni zbyt wielu składników doprowadzi do obniżenia temperatury oleju, przez co zacznie on wsiąkać w żywność. Ważne jest także, aby składniki nie były zbyt blisko siebie podczas smażenia: jeśli nie pozostanie wystarczająco dużo miejsca na cyrkulację powietrza, uwięźnie ono pod jedzeniem i zacznie parować, przez co żywność będzie częściowo się gotować i tylko częściowo smażyć. Warto więc wybrać patelnię o wystarczającej średnicy.

W ofercie FIDE.pl znajdziemy także wszelkiego rodzaju patelnie specjalne. Idealny do przygotowywania dań kuchni azjatyckiej wok pozwoli na szybkie „smażenie w ruchu”, które wspiera zachowanie przez warzywa wartości odżywczych. Płaska patelnia do naleśników ułatwi smażenie cienkich placków, a owalna patelnia do ryb pomieści pokaźnego karpia czy sandacza. Pokryta charakterystycznymi żłobieniami patelnia grillowa pozwoli usmażyć kawałek mięsa tak, aby tłuszcz z niego spłynął, w dodatku zostawi na nim ślady rusztu, aby wyglądało jeszcze apetyczniej. Wiele patelni dostępne jest także w wersji do serwowania – zamiast długiej rączki wyposażone są w dwa mniejsze uchwyty, aby gotowe danie mogło powędrować z kuchenki prosto na stół. Natomiast patelnia głęboka pozwoli przygotować większą porcję dania duszonego w sosie.


inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc