menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice
jak zrobić fondue serowe?

Danie to początkowo było sposobem szwajcarskich górali na wykorzystanie suchego sera. Dziś stanowi nie lada atrakcję wspólnego spotkania przy stole. Fondue, bo o nim mowa, serwuje się w garnku zwanym caquelon wypełnionym serową lub czekoladową masą. Zanurza się w niej wbite na widelczyk warzywa, pieczywo, mięso czy – w przypadku wersji deserowej – owoce. Domowe fondue jadane jest zazwyczaj w większym gronie, ale może z powodzeniem urozmaicić romantyczne spotkanie tylko we dwoje. Podpowiadamy, jak przygotować domowe wytrawne lub czekoladowe fondue.

Zestawy do fondue

Dobry przepis na fondue to niestety nie wszystko. Jeśli planujesz zrobić fondue, to potrzebujesz przede wszystkim odpowiedniego naczynia. Bardzo często wchodzą one w skład zestawów do fondue. Oprócz odpowiedniego naczynia (zazwyczaj jest to garnek lub miseczka), znajdują się tam dodatkowo specjalna podstawa pod naczynie, palnik (czasem zastępowany przez świeczkę typu tealight) oraz widelczyki. Sztućce często mają różnokolorowe końcówki, tak by goście nie mieli problemu z rozpoznaniem swojego widelczyka. Przydadzą się również miseczki lub półmisek na dodatki.

Fondue czekoladowe

Trudno się oprzeć czekoladowemu fondue. Jest to deser efektowny i stosunkowo łatwy w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno na przyjęciu z udziałem dzieci, jak i romantycznej randce.

Przepis:

Składniki:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady – gorzkiej lub po 100 g słodkiej i gorzkiej według preferencji

Śmietankę podgrzewamy w garnku. Gdy będzie prawie wrząca, wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.

Dodatkiem do czekoladowego fondue mogą być ulubione owoce zarówno świeże, jak i te z puszki. Najczęściej wykorzystywane są winogrona i truskawki. Świetnie sprawdzą się też słodkie pianki lub biszkopty.

Wytrawne fondue serowe

fondue serowe

Przygotowanie gładkiej masy do serowego fondue wymaga nieco więcej trudu i znajomości tematu niż w przypadku fondue na słodko. Przede wszystkim należy wybrać odpowiedni ser. Z uwagi na różne właściwości serów, nie z każdego można uzyskać gładką, jednolitą, lejącą się masę. Najlepszym wyborem będą sery podpuszczkowe, średnio dojrzałe. Przykładem takich serów będą: gruyere, emmentaler, manchego lub gouda. Mają one odpowiedni poziom pH, wilgotność oraz stosunek tłuszczu do białka. Dzięki temu rozpuszczą się w środku garnka bez rozwarstwiania. Do przygotowania fondue potrzebujemy dwóch rodzajów sera, warto, by jeden z nich miał wyrazisty smak. Dobrą parę stworzą np. gruyere i emmentaler.

Oprócz sera nieodzownym dodatkiem jest wytrawne białe wino. Podniesie ono poziom wilgoci, a kwas winowy zwiąże się z cząsteczkami wapnia, osłabiając wiązania między białkami, co ułatwi uzyskanie pożądanej konsystencji. Skrobia kukurydziana dodatkowo stabilizuje emulsję. W przepisach na oryginalne szwajcarskie fondue znajdziemy również kirsch, czyli wysokoprocentowy alkohol wytwarzany z czereśni. Możemy go zastąpić kieliszkiem wiśniówki.

Przepis:

Składniki:

  • 300 g sera gruyere
  • 300 g sera emmentaler
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • kieliszek kirschu lub wiśniówki
  • ząbek czosnku
  • mielona gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny

Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rondel nacieramy przekrojonym i nieco rozgniecionym (dzięki temu ząbek puszcza sok) ząbkiem czosnku. Mąkę mieszamy ze szklanką białego wina i doprowadzamy do wrzenia w rondlu. Następnie zmniejszamy ogień do minimum. Stopniowo dodajemy ser, delikatnie mieszając, by masa się nie rozwarstwiła. Dolewamy kieliszek kirschu lub wiśniówki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.

Serowe fondue podaje się z gotowanymi lub grillowanymi warzywami, piklami, pieczywem, pieczonymi ziemniakami, pokrojoną dobrą kiełbasą czy pieczonym kurczakiem. Aby wybrać końcówkę sera z naczynia, możemy wykorzystać kawałki bagietki.

Fondue mięsne, czyli po burgundzku

Przepis:

Składniki:

  • 400 g chudej wołowiny
  • olej do smażenia – może być smakowy, np. czosnkowy, ziołowy itp.
  • kilka łyżek wytrawnego czerwonego wina

Wołowinę płuczemy pod bieżącą zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy w niewielką kostkę i przekładamy do szklanej lub ceramicznej miski. Mieszamy kilka łyżek oleju z winem, zalewamy mięso i ponownie mieszamy. Przykrywamy miskę i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.

Garnek do fondue napełniamy do połowy olejem, następnie rozgrzewamy i ustawiamy na podgrzewaczu. Kawałki wołowiny odsączamy z zalewy i zanurzamy nabite na widelczyki w gorącym oleju na ok. 10-20 sekund. Najczęściej podaje się je z bagietką i ulubionymi sosami.

Jaki zestaw do fondue wybrać?

ceramiczny zestaw do fondue czekoladowego Kela Choco

Zestawy do fondue występują w kilku rodzajach. Najczęściej pojawiający się podział to materiał, z którego zostały wykonane. Zestawy ceramiczne sprawdzą się z fondue czekoladowym. Nie są one jednak przystosowane do wysokich temperatur fondue wytrawnego. Zazwyczaj są mniejsze i przeznaczone dla dwóch osób, a przy tym estetycznie zaprojektowane. Ceramiczne zestawy do fondue będą więc idealnym dodatkiem do romantycznego wieczoru.

Dodatkową zaletą zestawów ceramicznych jest ich praktyczność. Łatwo je myć ręcznie, mogą być także myte w zmywarce. Czekoladę można szybko rozpuścić w kuchence mikrofalowej. W tym celu należy posiekaną tabliczkę czekolady umieścić w ceramicznej miseczce i włożyć do mikrofali na czas około jednej minuty. Po tym czasie warto zamieszać czekoladę i ponownie podgrzewać przez około 15 sekund. Jednak jeśli chcemy rozpuścić czekoladę na kuchence, musimy to zrobić w oddzielnym naczyniu.

Istnieją także zestawy zawierające ceramiczne naczynie do fondue, które jest przystosowane do roztapiania sera. Wykonane ze znacznie grubszej ceramiki, często mogą być używane na kuchenkach. Wyposażone w tradycyjny uchwyt garnuszki doskonale wpasują się w góralski klimat, z którym kojarzy się serowe fondue.

ceramiczny zestaw do fondue serowego Küchenprofi St. Gallen

Drugi najczęściej występujący rodzaj zestawów do fondue to zestawy ze stali nierdzewnej. Znacznie bardziej wytrzymałe od zestawów ceramicznych, stalowe garnuszki są odporne na uszkodzenia. Ich zaletą jest, że mogą być używane na kuchenkach (często również indukcyjnych). Posłużą do rozpuszczenia sera i podgrzania oleju, przydadzą się więc przy wszystkich rodzajach fondue. Często są większe, co ułatwi przygotowanie uczty dla całej rodziny i gości. Zazwyczaj są one jednak mniej estetyczne niż wersje ceramiczne.

W przypadku fondue mięsnego zdarzają się składniki, które są zbyt delikatne lub nieforemne. Nie można ich przez to nabić na widelczyk. Warto więc wyposażyć się w specjalne łyżki, które można zanurzyć w garnku. Podobne są do łyżek cedzakowych, ale wyróżnia je jednak mały element na rączce. Gdy zaczepimy go na krawędzi garnka, zapobiegnie zsunięciu się łyżki do środka naczynia do fondue.

Dzięki wielu rodzajom i szerokiemu polu działania umożliwiającemu kreatywność, domowe fondue to pyszna zabawa, która długo się nie znudzi. Zapraszamy do eksperymentowania z różnymi proporcjami oraz składnikami, a przede wszystkim – życzymy smacznego!


inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc