nóż kucharza, nóż uniwersalny i obierak poprzeczny
Noże Global to pierwsze w historii noże o jednolitej konstrukcji. W całości wykonane z jednego kawałka kutej stali nierdzewnej, rozwiązują problem osadzania się resztek produktów w łączeniu klingi i uchwytu, są bardzo higieniczne i łatwe w czyszczeniu.
Wykonane zostały z wysokowęglowej stali nierdzewnej CROMOVA 18 (18% chromu, molibden i wanad) o twardości 56-58 HRC, cechuje je wyjątkowa ostrość, odporność na korozję i przebarwienia.
Wypukły szlif klingi sprawia, że ostrze kroi skuteczniej, a krojone produkty łatwo odchodzą od noża. Charakterystyczne, zawsze idealnie wyważone rękojeści, pokryte regularnymi żłobieniami nie ślizgają się w dłoni, zapewniając komfort użytkowania.
Historia noży marki Global sięga roku 1978, kiedy to japońska firma Yoshida Metal Industry Co., LTD. (znana również jako Yoshikin) podjęła współpracę z renomowanym projektantem Kominem Yamadą. Ich celem było stworzenie wyjątkowych noży kuchennych wykonanych w całości ze stali, które miałyby rewolucyjny wpływ na świat kulinariów.
Podczas procesu projektowania dysponowano niemal nieograniczonym budżetem oraz najwyższej jakości materiałami, aby zagwarantować, że efekt końcowy spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów i zrewolucjonizuje rynek. Idea zakładała połączenie piękna włoskiego wzornictwa, niemieckiej wytrzymałości oraz japońskiej precyzji w jednym nożu.
Pierwsze noże marki Global trafiły na rynek japoński w 1985 roku, natomiast na europejskich targach Ambiente zadebiutowały w 1988 roku, stanowiąc przełom w dziedzinie narzędzi kuchennych. Były to pierwsze noże kuchenne wykonane w całości ze stali, co wówczas było nowością i wyznacznikiem jakości oraz nowatorskiego podejścia do produkcji noży.
materiał | stal nierdzewna CROMOVA 18 |
---|