Nóż w japońskim stylu Deba do oprawiania i porcjowania surowych ryb i mięsa.
Obniżony czubek służy do nacinania i zdejmowania rybiej skóry, a także ułatwia dostanie się do trudno dostępnych miejsc przy kości w trakcie wykrawania mięs. Wysokie ostrze służy do krojenia i porcjowania.
Nóż jest solidny i wytrzymały, może więc być stosowany także do innych zadań kuchennych, jak krojenie warzyw i owoców o grubej skórce – na przykład ananasów, arbuzów lub dyni.
Charakterystyka:
- nóż wykonany jest ze stali nierdzewnej CROMOVA 18 (18% chromu, molibden i wanad), odpornej na przebarwienia i korozję; o twardości 56-58 HRC
- wypukły szlif głowni zapewnia skuteczniejsze krojenie, a krojone produkty łatwo odchodzą od noża
- jednolita konstrukcja sprawia, że resztki produktów nie osadzają się na łączeniu klingi i rękojeści, dzięki czemu narzędzie jest higieniczne i łatwe w czyszczeniu
- dobrze wyważona „kropkowana” rękojeść pokryta regularnymi wgłębieniami nie ślizga się w dłoni
Noża nie należy myć w zmywarce. Po ręcznym umyciu zaleca się wytarcie do sucha ręcznikiem lub ściereczką.