menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice
Küchenprofi - zestaw do ravioli - wymiary: 37,5 x 11,5 cm

Küchenprofi - zestaw do ravioli

wymiary: 37,5 × 11,5 cm

w promocji 116,91 złnormalnie 129,90 zł

szybka wysyłka
Küchenprofi - nakładka do lanych klusek - wymiary: 31 x 11 cm

Küchenprofi - nakładka do lanych klusek

wymiary: 31 × 11 cm

w promocji 116,91 złnormalnie 129,90 zł

szybka wysyłka
Kela - Rondo - radełko do ciasta - długość: 18,5 cm

Kela - Rondo - radełko do ciasta

długość: 18,5 cm

39,90 zł

szybka wysyłka
Küchenprofi - wykrawacz do ravioli - długość: 18,5 cm

Küchenprofi - wykrawacz do ravioli

długość: 18,5 cm

59,90 zł

szybka wysyłka
Küchenprofi - Classic - maszynka do makaronu - w komplecie 3 dodatkowe przystawki

Küchenprofi - Classic - maszynka do makaronu

w komplecie 3 dodatkowe przystawki

599,90 zł

szybka wysyłka
Gefu - Scodel - przecierak do lanych klusek - na garnki o średnicy od 18 do 24 cm

Gefu - Scodel - przecierak do lanych klusek

na garnki o średnicy od 18 do 24 cm

79,00 zł

Mastrad - krajalnica do makaronu - długość 14 cm

Mastrad - krajalnica do makaronu

długość 14 cm

34,00 zł

szybka wysyłka
WMF - Profi Plus - wykrojnik do spaghetti - przystawka do mikserów Profi Plus i KITCHENmnis

WMF - Profi Plus - wykrojnik do spaghetti

przystawka do mikserów Profi Plus i KITCHENmnis

409,00 zł

Historia pierogów sięga nie, jak niektórzy sądzą, staropolszczyzny, ale… Chin, gdzie powstały prawdopodobnie w XIII w. Legenda głosi, że do Polski trafiły przez Jacka Odrowąża, który zachwycał się ich smakiem w Kijowie i przepis rozpowszechnił w kraju. Nie wiemy, jak wyglądały pierogi, które jadł św. Jacek, ale te we współczesnej wersji możemy wykonać dzięki wygodnym radełkom do ciasta i stalowym zaciskaczom. Te ostatnie przydadzą się zwłaszcza wtedy, gdy musimy ulepić sporą ilość wigilijnych pierogów.

W Polsce pierogi są znane i lubiane, ale jak ma się sprawa z ravioli? Mówiąc najprościej, ravioli to włoska wersja pierogów. Wycinane z cienkiego ciasta kwadraciki z farszem wspomniane były już w listach czternastowiecznego kupca Francesco di Marco Datini. Już wtedy były one znane również w Anglii, co sugeruje, że mogły pojawić się we Włoszech jeszcze wcześniej. Jedną z najpopularniejszych wersji są ravioli ze szpinakiem, nie może także zabraknąć tradycyjnego owczego sera ricotta. Dostępne w ofercie wykrawacze do ravioli umożliwią stworzenie tego przysmaku w domu w jego tradycyjnej formie.


inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc