236,00 – 404,46 zł
Co mają ze sobą wspólnego słodkie wypieki, domowa pizza, kluski i pierogi? Wszystkie przed przygotowaniem wymagają obróbki ciasta. Zagniatanie, wałkowanie, porcjowanie – te czynności wymagają posypania powierzchni roboczej mąką, aby ciasto się nie kleiło. Aby uchronić kuchnię przed nadmiernym bałaganem, warto zainwestować w stolnicę.
Stolnice silikonowe to najlepsze rozwiązanie w małej kuchni. Po użyciu wystarczy zwinąć stolnicę w rulon i schować do szuflady. A odpowiednio mały rozmiar silikonowej stolnicy sprawia, że pełni ona również funkcję wielorazowego papieru do pieczenia. Kolejnym udogodnieniem silikonowych stolnic są nadrukowane miarki a czasem także obrazkowe przepisy na najpopularniejsze rodzaje ciast jak ciasto francuskie, kruche czy na pizzę.
Trzeba jednak pamiętać, że na silikonowych stolnicach nie można kroić ostrym nożem.
Tradycyjna, drewniana stolnica posłuży przez wiele lat. Jej obniżona krawędź umieszczona na brzegu blatu utrzyma ją nieruchomo podczas nawet intensywnego wałkowania. Niektóre stolnice wykonane z drewna mogą posłużyć także jako bloki do krojenia, co czyni je uniwersalnymi powierzchniami roboczymi do każdej kuchni.
Wybór odpowiedniego drewna na stolnicę kuchenną zależy od kilku czynników, takich jak odporność na zarysowania, trwałość, brak intensywnych olejków zapachowych, łatwość czyszczenia i estetyka. Oto kilka rodzajów drewna, które są często wybierane na stolnice kuchenne:
Każda drewniana stolnica wymaga odpowiedniej pielęgnacji, w tym regularnego czyszczenia i olejowania, aby zachować jej wygląd i funkcjonalność.
Rozwiązaniem najczęściej wybieranym przez profesjonalistów jest stolnica ze stalli nierdzewnej – higieniczna i łatwa w czyszczeniu, co czyni z niej także odpowiednie podłoże do pracy z mięsem czy rybami. Stalowa stolnica jest akcesorium praktycznie niezniszczalnym, odpornym na temperatury, dzięki czemu można na niej bezpiecznie umieszczać gorące garnki i patelnie, odpornym na plamy – nie wchłania soków z mięsa czy buraków, doskonale nadaje się do pracy z wilgotnymi lub barwiącymi składnikami.