Nóż uniwersalny ma wiele zastosowań związanych z obróbką małych i średnich produktów. Posłuży do krojenia i obierania warzyw i owoców, szatkowania ziół i orzechów, przygotowywania garnirunku. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie większy nóż szefa kuchni może być zbyt nieporęczny.
Tomoko znaczy po japońsku „przyjazne dziecko”. Jak podpowiada nazwa kolekcji, nóż z serii Tomoko marki Satake jest przyjazny nawet początkującym kucharzom. Ostrze wykonane ze stali nierdzewnej 420J2 cechuje twardość na poziomie 56 HRC, dzięki czemu jest wystarczająco wytrzymałe, by długo zachować ostrość, a jednocześnie nie na tyle twarde, aby utrudnić ostrzenie. Rękojeść z naturalnego, ciemnego drewna ma gładki szlif, dzięki czemu jej powierzchnia jest przyjemna w dotyku.
numer katalogowy | Satake 803-786 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 15 cm |
długość całkowita | 26 cm |
materiał | stal nierdzewna 420J2 drewno |