Tomoko znaczy po japońsku „przyjazne dziecko”. Jak podpowiada nazwa kolekcji, noże z serii Tomoko marki Satake są przyjazne nawet początkującym kucharzom. Ostrza wykonane ze stali nierdzewnej 420J2 cechuje twardość na poziomie 56 HRC, dzięki czemu są wystarczająco wytrzymałe, by długo zachować ostrość, a jednocześnie nie na tyle twarde, aby utrudnić ostrzenie. Rękojeści z naturalnego, ciemnego drewna mają gładki szlif, dzięki czemu ich powierzchnia jest przyjemna w dotyku.
W skład zestawu wchodzi:
Nóż Santoku to japoński odpowiednik wszechstronnego noża szefa kuchni. Posłuży do krojenia mięsa i ryb, szatkowania warzyw i owoców oraz siekania ziół i orzechów. Szeroka klinga sprawdzi się w takich operacjach jak rozgniatanie ząbków czosnku czy przekładanie pokrojonych składników z deski do garnka czy miski.
Nóż o prostym ostrzu został zaprojektowany do siekania ziół i warzyw szybkimi, pionowymi ruchami. Duża, prostokątna klinga pozwala na wygodne przenoszenie pokrojonych składników do miski lub garnka. Wąska klinga ostrzona z obu stron pozwala uzyskać nawet bardzo cienkie plastry.
numer katalogowy | Satake HG8373W |
---|
materiał | stal nierdzewna 420J2 drewno |
---|