Japoński nóż do sashimi służy do krojenia filetów na bardzo cienkie plastry – posłuży do przygotowywania sashimi czy rybnego carpaccio, a także obróbki delikatnych składników. Ostrze ma jednostronny szlif zapewniający precyzyjne cięcie.
Tomoko znaczy po japońsku „przyjazne dziecko”. Jak podpowiada nazwa kolekcji, nóż z serii Tomoko marki Satake jest przyjazny nawet początkującym kucharzom. Ostrze wykonane ze stali nierdzewnej 420J2 cechuje twardość na poziomie 56 HRC, dzięki czemu jest wystarczająco wytrzymałe, by długo zachować ostrość, a jednocześnie nie na tyle twarde, aby utrudnić ostrzenie. Rękojeść z naturalnego, ciemnego drewna ma gładki szlif, dzięki czemu jej powierzchnia jest przyjemna w dotyku.
numer katalogowy | Satake 803-755 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 20,5 cm |
długość całkowita | 32 cm |
materiał | stal nierdzewna 420J2 drewno |