Nóż został wykuty w stylu europejskim i ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Doskonale sprawdzi się przy obróbce i porcjowaniu mięsa i ryb, posłuży również do krojenia i szatkowania warzyw, owoców czy ziół. Dzięki otworom nóż prezentuje się unikalnie, a krojone produkty nie przywierają do klingi.
Tomoko znaczy po japońsku „przyjazne dziecko”. Jak podpowiada nazwa kolekcji, nóż z serii Tomoko marki Satake jest przyjazny nawet początkującym kucharzom. Ostrze wykonane ze stali nierdzewnej 420J2 cechuje twardość na poziomie 56 HRC, dzięki czemu jest wystarczająco wytrzymałe, by długo zachować ostrość, a jednocześnie nie na tyle twarde, aby utrudnić ostrzenie. Rękojeść z naturalnego, ciemnego drewna ma gładki szlif, dzięki czemu jej powierzchnia jest przyjemna w dotyku.
numer katalogowy | Satake 803-724 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 18 cm |
długość całkowita | 31,5 cm |
materiał | stal nierdzewna 420J2 drewno |