Nakiri to japoński nóż do warzyw. Prosta klinga doskonale nadaje się do szatkowania produktów w słupki i w kostkę regularnym ruchem. Specjalnie zaostrzona pięta posłuży do wyjmowania oczek z ziemniaków.
Kolekcja Saku to reprezentatywna kolekcja klasycznych japońskich noży kuchennych marki Satake. W wersji PP okrągłe rękojeści wykonane są z polipropylenu zamiast tradycyjnego drewna. Dzięki temu są one odporne na uszkodzenia i wysokie temperatury – doskonale sprawdzą się w kuchniach, w których panują nawet najbardziej ekstremalne warunki.
Ostrza noży Saku wykonane są ze stali molibdenowo-wanadowej. Jest to stal nierdzewna o twardości 56-58 HRC, której odporność na rdzewienie jest spotęgowana dzięki wyższej zawartości molibdenu. Wanad zwiększa twardość stali, dzięki czemu klingi dłużej pozostają ostre.
numer katalogowy | Satake 802-321 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 17 cm |
materiał | stal molibdenowo-wanadowa tworzywo sztuczne PP |