Miedź doskonale przewodzi ciepło, co czyni ją idealnym wyborem do produkcji naczyń kuchennych. Wiedzieli o tym już nasi przodkowie używający jej tysiące lat temu. Metal ten reaguje jednak z żywnością i nie jest najłatwiejszy w czyszczeniu, przez co z biegiem lat został zastąpiony w kuchni przez bardziej higieniczną stal nierdzewną. Ale mimo, że dawno już opuściliśmy epokę brązu, termiczne właściwości miedzi pozostają niezrównane, dlatego szwajcarska marka Spring oferuje kolekcję Culinox łączącą to co najlepsze w miedzi i stali nierdzewnej.
Naczynia kuchenne Culinox składają się z pięciu warstw: zewnętrznej warstwy miedzi, trzech środkowych warstw aluminium oraz wewnętrznej warstwy stali nierdzewnej 18/10. Polerowana miedź pięknie się prezentuje, równomiernie rozprowadza ciepło do samej krawędzi i błyskawicznie reaguje na zmiany temperatur. Niezawodna stal nierdzewna nie reaguje z żywnością i jest łatwa w czyszczeniu. Aluminiowy rdzeń wzmacnia budowę naczyń i umożliwia bezpieczne stosowanie garnków i rondli na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym indukcyjnych, a także w piekarniku.