Japoński dwustronny kamień ostrzący.
Ostrzałka składa się z dwóch powierzchni ostrzących o różnej ziarnistości:
- 800 – średnia ziarnistość do ostrzenia
- 6000 – drobna ziarnistość do polerowania, wygładzania ostrza
Wskazówki dotyczące użytkowania:
- przed użyciem należy zamoczyć kamień w wodzie na co najmniej 15 minut lub do czasu kiedy przestaną uwalniać się pęcherzyki powietrza
- ustawić kamień tak, by powierzchnia o granulacji 800 znajdowała się na górze
- ustawić klingę pod kątem 10-15º, jedną dłonią chwycić rękojeść, a drugą złapać ostrze; przesuwać krawędź tnącą wzdłuż całego kamienia, pchając nóż od siebie i do siebie jednostajnym, pewnym ruchem i utrzymując ten sam kąt nachylenia; jeżeli przy każdym przesunięciu noża słyszymy ten sam odgłos, oznacza to, że utrzymujemy stały kąt nachylenia
- osad, który pokrywa kamień, przyspiesza proces ostrzenia, nie należy go zmywać; jeśli kamień wyschnie podczas ostrzenia, trzeba skropić go wodą
- kiedy krawędź noża zostanie już odpowiednio naostrzona, należy przewrócić kamień na drugą stronę i wypolerować nóż, wykonując takie same ruchy, jak przy ostrzeniu
- po zakończeniu procesu wypłukać kamień w wodzie i przechowywać go w stanie suchym
Do ostrzałki dołączone jest pudełko do przechowywania.
Kamień nadaje się również o ostrzenia tradycyjnych noży japońskich o jednostronnym szlifie.