Tajine, występujące w Polsce także pod nazwą tadżin, to tradycyjne danie kuchni marokańskiej. Do jego przygotowania używa się specjalnego naczynia o tej samej nazwie, które pozwala na poddawanie mięsa i warzyw procesowi powolnego duszenia. Stożkowa pokrywka umożliwia optymalną cyrkulację pary, zapewniając idealne nawilżenie potrawy.
Naczynie wykonane zostało z żeliwa i jest przystosowane do używania na wszystkich rodzajach kuchenek – w tym indukcyjnych. Przed nałożeniem pokrywki naczynie może posłużyć do wstępnego podsmażania składników. Ceramiczna pokrywa umożliwia delikatne i równomierne duszenie dzięki równemu rozprowadzaniu ciepła. Otwór w pokrywie uwalnia część pary, co intensyfikuje smak potrawy.
Naczynie należy myć ręcznie.
numer katalogowy | Spring 1215385128 |
---|
wymiary | |
---|---|
średnica | 28 cm |
pojemność | 2,0 l |
materiał | żeliwo ceramika |