Wszechstronny ceramiczny nóż szefa kuchni.
Uniwersalny nóż szefa kuchni jest przystosowany do obróbki mięsa, szatkowania ziół, krojenia warzyw i owoców. Lekko obniżony czubek, który nawiązuje do tradycyjnego kształtu Santoku, znacznie ułatwia szatkowanie, natomiast szerokie ostrze pozwala przenieść pokrojone produkty do miski lub na patelnię.
Charakterystyka:- ostrze noża zostało wykonane z wysokiej jakości ceramiki o twardości zbliżonej do diamentu, wytwarzanej na bazie węglika cyrkonu (ZrC)
- nóż jest lekki, wyjątkowo ostry i tępi się znacznie wolniej od swoich stalowych odpowiedników
- cechuje go odporność na korozję
- gładka powierzchnia klingi nie przepuszcza soli ani bakterii
- nie reaguje z sokami, nie wpływa zatem na smak krojonych produktów – obierane nożem ogórki nie nabędą goryczki, a szatkowana sałata nie ściemnieje
- obniżony czubek ułatwia szatkowanie, zaś szerokie ostrze pozwoli przenieść pokrojone produkty do miski czy na patelnię
- klinga poddana została testom elastyczności, by zagwarantować klientom, że nóż nie pęknie przy przypadkowym upadku
- ergonomiczna rękojeść wykonana z tworzywa sztucznego wzmocniona metalowymi elementami pewnie leży w dłoni
Noża nie należy używać do podważania słoików, otwierania puszek, cięcia kości czy produktów zamrożonych.
Narzędzie nie jest przystosowane do mycia w zmywarce. Zaleca się ręczne mycie za pomocą delikatnych detergentów.