10,92 – 14,04 zł
Kyocera jako jedna z pierwszych firm wprowadziła na rynek noże ceramiczne i należy do największych producentów tego typu narzędzi na świecie. Opracowuje własne zaawansowane materiały ceramiczne, wytwarzane na bazie dwutlenku cyrkonu (ZrO2) oraz węglika cyrkonu (ZrC), o twardości zbliżonej do diamentu.
Noże Kyocera wyróżniają się wyjątkową trwałością, nie rdzewieją, nie niszczeją pod wpływem kwasów i zasad, a ich wyjątkowo gładka powierzchnia nie przepuszcza bakterii i soli. Są obojętne chemicznie, dzięki czemu nie zmieniają smaku i koloru krojonych produktów. W porównaniu do swych stalowych odpowiedników są lżejsze i tępią się znacznie wolniej. Odpowiednio użytkowany nóż ceramiczny wystarczy naostrzyć raz na kilka lat. Nie musisz tego robić sam – Kyocera jako jedna z nielicznych firm ostrzy noże swoich klientów.
Ceramiczne noże Kyocera, zanim trafią do użytku, przechodzą wnikliwe kontrole jakości, w tym testy:
Używając noży ceramicznych, warto pamiętać o kilku zasadach: nie należy ich myć w zmywarce, nie należy ich używać do podważania słoików ani do krojenia kości czy mrożonych produktów.
Wszystkie noże Kyocera są produkowane w Japonii i ostrzone ręcznie.