Patelnie składają się z trzech warstw – każdy metal spełnia inną funkcję, która pomoże Ci osiągnąć mistrzostwo w smażeniu.
Zewnętrzna, miedziana powłoka bardzo szybko przyjmuje i odprowadza ciepło do środka. Dzięki temu możemy ustawić kuchenkę na niską lub średnią temperaturę, a patelnie i tak szybko się nagrzeją – oszczędzamy w ten sposób nie tylko czas, ale też energię. Miedź długo utrzyma wysoką temperaturę, gotowe potrawy będą mogły więc pozostać w naczyniach podczas posiłku, co spowolni ich stygnięcie. Oryginalny, miedziany kolor i stylowy wygląd umożliwiają także zaserwowanie dań w samych patelniach.
Ukryta w środku powłoka aluminiowa równomiernie rozprowadza ciepło od spodu aż do samej krawędzi. Dzięki temu lekkie nagrzanie wystarczy do równego i delikatnego smażenia. Mniej intensywna obróbka cieplna pomoże mięsom, rybom i warzywom zachować smak i substancje odżywcze.
Wewnętrzna powłoka wykonana jest ze stali nierdzewnej 18/10, czyli stali z domieszką 18% chromu i 10% niklu. Jest ona całkowicie pozbawiona smaku i zapachu, dzięki czemu nie wpływa na żywność w żaden inny sposób niż przekazywanie temperatury.
Wykonanie patelni w całości z metalu sprawia, że są one niezwykle odporne, także na wysokie temperatury. Oznacza to, że patelnie nadają się idealnie do ekstremalnych czynności kuchennych, na przykład flambirowania, czyli podpalania przyrządzanego jedzenia w wysokoprocentowym alkoholu.
Patelnie mogą być używane na wszystkich kuchenkach – także indukcyjnych.
Patelnie należy myć ręcznie delikatną gąbką lub ściereczką.
materiał | miedź aluminium stal nierdzewna 18/10 |
---|