menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice
Weck - Zylinder - słój do wekowania - pojemność: 0,34 lWeck - Zylinder - słój do wekowaniaWeck - Zylinder - słój do wekowania
Weck - Zylinder - słój do wekowania - pojemność: 0,34 l

Słoik wykonany z trwałego i grubego szkła posłuży przez lata do przygotowania przetworów, wytrzymując sterylizację i pasteryzację w wysokich temperaturach. Pokrywkę oraz ściankę słoika zdobi kultowe logo producenta.

czytaj dalej

9,90 zł
produkt jest czasowo niedostępny

Słój do wekowania z pokrywką, uszczelką i zatrzaskami.

Słoik wykonany z trwałego i grubego szkła posłuży przez lata do przygotowania przetworów, wytrzymując sterylizację i pasteryzację w wysokich temperaturach. Pokrywkę oraz ściankę słoika zdobi kultowe logo producenta.

Gumowa uszczelka nie zawiera szkodliwych dla zdrowia fenoli. Zestaw obejmuje również stalowe zatrzaski do zamykania słoików.

Słoik sprawdzi się także do podawania deserów i przekąsek, nadaje się do zapiekania w piekarniku.

Porady dotyczące wekowania:

  • upewnij się, że brzegi słoika nie są wyszczerbione, czy uszczelka nie jest popękana
  • przed użyciem umyj słoiki i wieczka, a następnie wyparz je we wrzątku lub w piekarniku, a uszczelki umieść w czystej, zimnej wodzie
  • przy napełnianiu słoików zachowaj odstęp do 1 cm w przypadku gorących produktów o konsystencji papki; 2 cm w przypadku płynów i produktów, które pęcznieją
  • jeśli krawędzie słoika ubrudziły się podczas napełniania, przetrzyj je ściereczką nasączoną spirytusem
  • załóż uszczelkę na wieczko i zamknij słoik przy użyciu spinek; dwie spinki umieść przeciwlegle w wyżłobieniach wieczka i przyciśnij do dołu tak, by ślizgając się po bocznej krawędzi wieczka, zatrzasnęły się na wystającej części brzegu słoika
  • warto przestrzegać zaleceń dotyczących temperatury i czasu pasteryzacji zawartych w przepisach – za wysoka temperatura lub zbyt gwałtowne podgrzanie mogą spowodować wypchnięcie uszczelki lub dostanie się części zawartości słoika między uszczelkę a wieczko
  • uszczelka topi się w temperaturze 130°C – należy mieć to na uwadze przy pasteryzacji w piekarniku
  • po zakończeniu pasteryzacji pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia przez ok. 24 godziny; kiedy słoiki wystygną, można zdjąć spinki
  • nie odwracaj słoików Weck do góry dnem w trakcie pasteryzacji, stygnięcia i przechowywania
  • słoiki przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu
  • słoiki Weck (bez uszczelek) nadają się do zapiekania przekąsek w piekarniku w temperaturze do 200°C – słoiki należy umieścić w jeszcze nie rozgrzanym piekarniku, w przeciwnym razie szkło może pęknąć pod wpływem nagłej zmiany temperatury

Słój oraz pokrywka są przystosowane do mycia w zmywarce i używania w kuchence mikrofalowej.

numer katalogowyWeck 975-60PUZ
wymiary
pojemność0,34 l
średnica otworu6 cm
materiałszkło
guma
stal nierdzewna

polecane produkty


inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc