Słoiki do przygotowywania przetworów.
Słoiki do wekowania w stylu vintage sprawią, że domowe konfitury przypomną smaki dzieciństwa. Zostały wykonane z grubego szkła o ryflowanej powierzchni, przód słoików dodatkowo zdobi tłoczone logo producenta.
Do każdego słoika dołączona jest dwuczęściowa nakrętka – zakręcany element można wykorzystywać do 10 razy, wieczko zaś jest jednorazowe.
Słoiki nadają się również do przechowywania produktów sypkich, cukierków czy ciastek.
Porady dotyczące użytkowania:
- przed wekowaniem słoiki i pokrywy wysterylizuj we wrzącej wodzie – zalej słoiki zimną wodą i stopniowo zwiększaj jej temperaturę, gdy zacznie wrzeć, gotuj naczynia przez 10 minut
- nie używaj pękniętego ani wyszczerbionego słoika
- pomiędzy konfiturą i spodem zakrętki zachowaj przestrzeń ok. 1-2 cm, pęcherzyki powietrza usuń za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatuły
- upewnij się, że obręcz słoika jest czysta, nałóż wieczko próżniowe na słoik, następnie umieść zewnętrzną nakrętkę i dokładnie dokręć – niewłaściwe dokręcenie słoika może skutkować popsuciem się przetworu
- nie stawiaj gorącego słoika na zimnej, mokrej lub metalowej powierzchni, ponieważ szkło może pęknąć
- pasteryzując słoiki w gorącej wodzie, nie pozwól, aby miały one bezpośredni kontakt z dnem naczynia, nie zanurzaj ich również gwałtownie w gotującej się wodzie – temperatura wody powinna rosnąć stopniowo
- zawekowany słoik powinien stać do góry dnem przez 24 h
- szklane słoiki są przystosowane do mycia w zmywarce, nakrętki należy myć ręcznie