Gotując w szybkowarze oszczędzasz 70% czasu i 50% energii, w stosunku do tradycyjnego gotowania w garnku.
Duszenie mięsa w szybkowarze zajmuje średnio 15 minut, podczas gdy duszenie w garnku zajmuje ok. 50 minut.
Krócej gotowane jedzenie zachowuje nie tylko więcej aromatu, ale przede wszystkim więcej wartości odżywczych, minerałów i witamin.
Główne cechy:- dwa różne tryby gotowania:
- tryb łagodny o temperaturze 109°C – do gotowania delikatnych potraw jak np. młode warzywa
- tryb szybki o temperaturze 116°C – do gotowania zup, mięs, fasoli, buraków itp.
- wybrany stopień gotowania można łatwo regulować – wystarczy obserwować niebieski wskaźnik na pokrywie, jeśli wysunie się do poziomu pierwszej kreski, to znaczy, że osiągnięty został pierwszy tryb, jeśli wysunie się do drugiej kreski to osiągnięty został tryb drugi
Zabezpieczenia:- jeśli temperatura w szybkowarze przekroczy tryb drugi, to włącza się automatycznie funkcja odprowadzania pary
- szybkowar posiada zawór bezpieczeństwa, dający całkowitą ochronę przed poparzeniem gorącą parą: szybkowaru nie da się otworzyć zanim nie zostanie schłodzony do temperatury 100°C