Jak wiadomo, deska bezpieczna dla noża to deska, której twardość jest mniejsza od używanego ostrza. Zwykle wiąże się to jednak z szybkim zużywaniem desek. Rozwiązaniem są bloki typu end grain, nazywane także deskami sztorcowymi. Są one złożone z fragmentów drewna o pionowo ułożonych włóknach – podczas krojenia nóż nie rozcina ich, a jedynie rozdziela. Rozwiązanie to sprawia, że deski tego typu wytrzymują znacznie dłużej w niezmienionym stanie. Marka Zassenhaus oferuje bloki sztorcowe wykonane z drewna kauczukowego, dębowego, akacjowego i orzechowego, co pozwoli każdemu wybrać deskę o najciekawszej estetyce.
Inną często wspominaną wadą desek drewnianych jest trudność w utrzymaniu higieny – deski te nie mogą być myte w zmywarce i nie powinny zbyt długo być wilgotne. Odpowiedzią są deski do krojenia wykonane z laminatu włókna drzewnego, które są ekologicznym odpowiednikiem desek plastikowych. Deski te są przystosowane do mycia w zmywarce i odporne na wysokie temperatury, dzięki czemu pozostaną higieniczne przez długi czas.