Gotując w szybkowarze oszczędzasz 70% czasu i 50% energii, w porównaniu do tradycyjnego gotowania w garnku.
Duszenie mięsa w szybkowarze zajmuje średnio 15 minut, podczas gdy duszenie w garnku zajmuje ok. 50 minut.
Krócej gotowane jedzenie zachowuje nie tylko więcej aromatu, ale przede wszystkim więcej wartości odżywczych, minerałów i witamin.
Główne cechy:- trzy różne tryby gotowania:
- tryb łagodny – 107 st. C – do gotowania delikatnych potraw jak np. młode warzywa
- tryb szybki – 119 st. C. – do gotowania zup, mięs, fasoli, buraków itp.
- tryb normalny – bez ciśnienia, do tradycyjnego gotowania, wybranie pozycji „0” sprawia, że szybkowar będzie pełnił funkcję normalnego garnka
- wybrany stopień gotowania można łatwo ustawić – przy pomocy suwaka na rękojeści
- wnętrze garnka wyłożone czarną ceramiką – Silargan – materiałem znacznie trwalszym i zdrowszym od stali nierdzewnej
- atrakcyjna wizualnie i łatwa w czyszczeniu zielona emalia, którą pokryta jest zewnętrzna ścianka garnka
Zabezpieczenia:- jeśli temperatura w szybkowarze przekroczy tryb drugi, to włącza się automatycznie funkcja odprowadzania pary
- szybkowar posiada zawór bezpieczeństwa, dający całkowitą ochronę przed poparzeniem gorącą parą: szybkowaru nie da się otworzyć zanim nie zostanie schłodzony do temperatury 100°C