Szwedzki nóż do filetowania o sztywnej klindze.
Nóż służy do filetowania ryb i porcjowania mięsa. Sztywna klinga zapewnia pełną kontrolę pozycji czubka noża, umożliwia precyzyjne krojenie produktów o dużych gabarytach. Wąskie ostrze pozwala ciąć w najciaśniejszych miejscach, np. przy samej klatce piersiowej czy wzdłuż kręgosłupa.
Charakterystyka:
- nóż wykonany jest ze stali nierdzewnej CROMOVA 18 (18% chromu, molibden i wanad), odpornej na przebarwienia i korozję; o twardości 56-58 HRC
- wypukły szlif głowni zapewnia skuteczniejsze krojenie, a krojone produkty łatwo odchodzą od noża
- jednolita konstrukcja sprawia, że resztki produktów nie osadzają się na łączeniu klingi i rękojeści, dzięki czemu narzędzie jest higieniczne i łatwe w czyszczeniu
- dobrze wyważona „kropkowana” rękojeść pokryta regularnymi wgłębieniami nie ślizga się w dłoni