Nóż orientalny o szlifie jednostronnym.
Nóż ze specjalnie wyprofilowaną klingą – szeroką i dość grubą, o zwężanym czubku – doskonale sprawdzi się przy obróbce ryb: filetowaniu, patroszeniu, odcinaniu głów i ogonów, a także przy dzieleniu tuszy na mniejsze porcje. Szlif jednostronny umożliwia precyzyjne posługiwanie się nożem i ułatwia jego ostrzenie.
Charakterystyka:
- nóż wykonany jest ze stali nierdzewnej CROMOVA 18 (18% chromu, molibden i wanad), odpornej na przebarwienia i korozję; o twardości 56-58 HRC
- wypukły szlif głowni zapewnia skuteczniejsze krojenie, a krojone produkty łatwo odchodzą od noża
- jednolita konstrukcja sprawia, że resztki produktów nie osadzają się na łączeniu klingi i rękojeści, dzięki czemu narzędzie jest higieniczne i łatwe w czyszczeniu
- dobrze wyważona „kropkowana” rękojeść pokryta regularnymi wgłębieniami nie ślizga się w dłoni
Jednostronny szlif sprawia, że nóż jest przeznaczony dla osób praworęcznych.
Noża nie należy myć w zmywarce. Po ręcznym umyciu zaleca się wytarcie do sucha ręcznikiem lub ściereczką.