Wyposażony w stalowy stelaż, przystosowany jest do używania w piekarnikach.
Kamień do pizzy odpowiada za równomiernie rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni ciasta. Z uwagi na wykorzystany materiał doskonale wchłania też wilgoć z ciasta. To właśnie dlatego jest ono bardziej chrupiące od spodu i nie jest wyschnięte na górze.
Przed ułożeniem ciasta warto wcześniej dobrze rozgrzać kamień. W momencie ułożenia rozwałkowanego ciasta na kamieniu powinno się ono lekko „zciąć” od spodu. Równocześnie powinno też delikatnie wyrosnąć. Czas wypieku pizzy na kamieniu jest też dużo krótszy, aniżeli w przypadku tradycyjnej blachy. Zazwyczaj wystarczy około 5 minut, przy temperaturze 250 stopni Celcjusza, abyśmy mogli cieszyć się przepysznym, włoskim przysmakiem.
Kamień do pieczenia nadaje się też doskonale do tego, aby upiec na nim także chleb, ziemniaki, grzanki czy nawet klasyczne ciasto.
numer katalogowy | Küchenprofi 1086000000 |
---|
wymiary | 35,5 × 38 cm |
---|---|
dowiedz się więcej | kamień do pizzy |