KuchniaJadalnia & BarSalonBiuroŁazienkaOsobisteOgródWyprzedażPrezenty
 

zalety silikonowych form i formek do pieczenia firmy Lurch

w skrócie

  • 100% platynowego silikonu
  • zdrowe i neutralne dla jedzenia
  • trwałość przez lata
  • właściwości nieprzywierające
  • duża przewodność cieplna
  • łatwe do czyszczenia
  • wygodne przechowywanie
  • różnorodne zastosowania – do kuchenki, kuchenki mikrofalowej, zamrażarki
  • dodatkowe usztywnienia w formach FlexiForm – system Noditec
  • silikonowe akcesoria do pieczenia
  • do 15 lat gwarancji

wstęp

Silikonowe formy do pieczenia to niedawny wynalazek, który dopiero rozpoczyna karierę w naszych kuchniach.

W krajach, w których formy pojawiły się wcześniej, wypierają one stopniowo klasyczne formy blaszane – wszystko dzięki właściwościom form oraz samego materiału, o którym piszemy poniżej.

Lurch to wiodący niemiecki producent form silikonowych, którego produkty dostępne są na rodzimym, niemieckim rynku już od 10 lat. W tej chwili wprowadzamy je również na rynek polski. Jakość używanych materiałow oraz zachowanie wysokich norm jakościowych podczas produkcji sprawia, że formy Lurch uważane są za najlepsze.

Oferta firmy – 4 serie form – skierowane są do różnych nabywców:

  • klientów szukających bardzo dobrego produktu za niewygórowaną cenę – seria FlexiLight wykonana z cieńszego (ale o identycznych parametrach i równie wysokiej jakości) silikonu, pakowana w proste kartonowe opakowania oraz objęta 2 letnią gwarancją
  • amatorów gotowania szukających najwyższej jakości – seria FlexiClassic wykonana z silikonu średniej grubości, pakowana w pełne opakowania kartonowe i objęta 10 letnią gwarancją
  • zaawansowanych amatorów oraz profesjonalistów – seria FlexiForm wykonana z najgrubszego silikonu, dodatkowo wzmacnianego i usztywnianego systemem NodiTec, pakowana w pełne opakowania kartonowe oraz objęta 15 letnią gwarancją
  • profesjonalistow – seria FlexiProfi różniąca się od FlexiClassic dostępnymi kształtami form – dostosowanymi do masowej produkcji w cukierniach

100% platynowego silikonu

Formy silikonowe Lurch wykonane są z silikonu połączonego z platyną. Jest to najlepszy znany rodzaj silikonu i jest to ten sam rodzaj, jaki jest używany do produkcji smoczków dla małych dzieci.

Dodatek platyny w silikonie powoduje, że jest on trwalszy, bardziej odporny na skrajne termperatury, ma lepsze właściwości mechaniczne (odporność na rozciąganie i rozrywanie), nie posiada smaku ani zapachu.

Wszystkie te właściwości oraz zachowanie najwyższych norm jakości podczas produkcji pozwoliło na przedłużenie gwarancji nawet do 15 lat.

zdrowe i neutralne dla jedzenia

Silikon, z którego wykonane są formy Lurch to w 100% neutralny materiał. Formy te są zupełnie odporne na działanie jedzenia, nawet kwasów zawartych w niektórych owocach. Formy nie mają również warstwy nieprzywierającej lub lakieru, które mogłby odpadać lub ścierać się i przechodzić do jedzenia. Nie mogą również zardzewieć.
Jest to ten sam rodzaj silikonu, z którego wykonywane są smoczki dla małych dzieci – jest hipoalergiczny oraz nie sprzyja rozwojowi bakterii oraz grzybów.

Dzięki łatwemu czyszczeniu są bardzo łatwe do utrzymania w czystości, co gwarantuje utrzymanie higieny.
Więcej informacji na ten temat znajduje się w rozdziale „łatwe do czyszczenia”.

Z drugiej strony formy są zupełnie neutralne dla jedzenia – nie posiadają zapachu, który mogłyby przekazać pieczonym w nich potrawom. Nie mają również zupełnie żadnego wpływu na ich smak.

trwałość przez lata – praktycznie niezniszczalne

Formy silikonowe Lurch są praktycznie wieczne i przy prawidłowym użytkowaniu będą doskonale sprawować się przez dziesięciolecia – długo po wygaśnięciu gwarancji.

Formy silikonowe przeznaczone są do używania w temperaturach od -60 do + 260 stopni Celsjusza w piekarnikach każdego rodzaju (elektrycznych i gazowych), kuchenkach mikrofalowych, lodówkach, zamrażarkach,…

Podczas używania w piekarniku należy zwrócić uwagę na temperaturę, w której pieczemy, żeby nie przekroczyć granicznej temperatury 260 stopni. Z tego samego względu form silikonowych nie można używać na palnikach kuchenek dowolnego typu oraz nie wystawiać na działanie otwartego ognia, gdyż w każdym z tych przypadków na pewno temperatura 260 stopni zostanie przekroczona i forma może ulec zniszczeniu.

Należy również uważać, żeby nie kroić ciasta, ani niczego innego, przed wyjęciem z formy. Formy silikonowe są bardzo miękkie i z łatwością możemy je przeciąć. Ciasto należy przedtem zawsze wyjąć z formy, co jest tym łatwiejsze w przypadku form silikonowych, gdyż formy te posiadają właściwości nieprzywierające i ciasto z łatwością się wysunie.
Formy są miękkie i bardzo łatwo możemy wyjąć ciasto po prostu wywijając na lewą stronę krawędzie ciasta.
Po takim wywinięciu forma bez problemu przyjmie za chwilę swój pierwotny kształt.

Formy silikonowe, w przeciwieństwie do blaszanych, są nierdzewne i nietłukące. Nie można ich zniszczyć zgniataniem, gdyż zawsze po zgnieceniu odyskują swój pierwotny kształt. Wykonane są z jednolitego materiału – bez warstw zabezpieczających na przykład przed rdzewieniem czy warstw Teflonowych nadających właściwości nieprzywierające, a zatem nic nie może się z nich z biegiem czasu odkruszyć, ani zetrzeć.

Formy silikonowe zachowają przez całe swoje życie kolor. Nie wyblakną, nie zżółkną, nie zbrązowieją. Nie może się z nich zetrzeć lakier, ani nie mogą zardzewieć.

właściwości nieprzywierające

Formy silikonowe Lurch posiadają właściwości nieprzywierające zbliżone do właściwości nieprzywierających patelni pokrywanych teflonem. W odróżnieniu jednak od tych patelni nie ma żadnej „warstwy nieprzywierającej”, która mogłaby z biegiem czasu zetrzeć się (przechodząc tym samym do ciasta) lub stracić swoje właściwości.

W większości przypadków nie ma konieczności natłuszczania formy lub posypywania jej mąką czy bułką tartą.
Jedynie w przypadku ciast nie zawierających wcale tłuszczu polecamy natłuścić formę minimalną ilością oleju jadalnego. Do natłuszczenia nawet dużej formy powinna wystarczyć już jedna łyżeczka tego oleju.

Silikon jest materiałem naturalnie nieprzywierającym w całej objętości i nawet gdyby ktoś chciał spróbować ściąć, ogolić jego wierzchnią warstwę pod spodem będzie tak samo nieprzywierający jak na zewnątrz.

Wyjmowanie ciast z form silikonowych jest tym łatwiejsze, że krawędzie formy można wywinąć na lewą stronę. Oczywiście po chwili forma odzyska swój pierwotny kształt.

duża przewodność cieplna

Silikon, z którego wykonane są formy Lurch, jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła. Ciasta w nim pieczone wyrastają równomiernie, a dodatkową zaletą jest fakt, że forma szybko stygnie po wyjęciu z piekarnika.

łatwe do czyszczenia

Dzięki właściwościom nieprzywierającym silikonu oraz jego miękkości formy silikonowe Lurch są bardzo proste w utrzymaniu w czystości. Najczęściej wyjęcie ciasta z formy będzie prawie równoznaczne z jej oczyszczeniem. Okruszki wystarczy spłukać wodą.

Czyszczenie rogów, tak ciężkie w przypadku form blaszanych, jest proste i łatwe, Ponieważ formy są miękkie, rogi możemy wyprostować, a nawet wywinąć formę na lewą stronę i róg stanie się krawędzią.

Jeżeli zdecydujemy się umyć formę silikonową przy pomocy detergentów, polecamy po myciu natłuszczenie formy minimalną ilością oleju jadalnego. Do natłuszczenia nawet dużej formy powinna wystarczyć już jedna łyżeczka tego oleju.

Oczywiście formy silikonowe Lurch doskonale nadają się do mycia w zmywarkach.
Są odporne na polewanie je wrzącą wodą oraz na używane w domach środki czyszczące i inne substancje agresywne.

wygodne przechowywanie

Dzięki miękkości silikonu formy Lurch można przechowywać nadając im dowolny kształt. Można je zgnieść, zrolować, złożyć i umieścić w szafce lub w szufladzie.

Odpadają problemy z przechowywaniem stolnicy czy papierów do pieczenia – można je zrolować, spiąć gumką i włożyć do szuflady. Po zdjęciu gumki natychmiast odzyskają swój poprzedni kształt.

Dobry pomysłem jest zaopatrzenie się w zamykane pudełka do przechowywania form. Wtedy zgnieciona forma włożona do szuflady nie rozłoży się w niej.

różnorodne zastosowania – do kuchenki, kuchenki mikrofalowej, zamrażarki

Dzięki wysokiej odporności na temperaturę – od -60 do +260 stopni Celsjusza formy silikonowe Lurch nadają się nie tylko do pieczenia ciast. Można ich również używać do pieczenia mięs, zapiekanek, lasagne, pizzy, odgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej,…

Formy silikonowe są również doskonałe do przygotowywania potraw na zimno – galaretek, budyniów, lodów…
Do takich zastosowań szczególnie polecamy kształty form z serii FlexiProfi.

dodatkowe usztywnienia w formach FlexiForm – system NodiTec

Dla amatorów (i zawodowców) pieczenia szukających form o sztywności zbliżonej do form blaszanych stworzono serię FlexiForm. Dzięki grubemu silikonowi oraz systemowi NodiTec forma taka jest bardzo sztywna i wygięcie i wywinięcie jej nie jest już tak łatwe jak w przypadku form z serii FlexiLight i FlexiClassic.

System NodiTec to inspirowany naturą – głównie elementami roślin np. pędów bambusa – system wzmocnień nadający formie dodatkową sztywność. W przekroju formy wyraźnie widać zgrubienia – węzły – które opasując całą formę na różnych wysokościach sprawiają, że odgięcie jej ścianek jest dużo trudniejsze.
System NodiTec obecny jest we wszystkich formach z serii FlexiForm.

Formy z serii FlexiForm z systemem Noditec objęte są najdłuższą, aż 15-letnią gwarancją.

silikonowe akcesoria do pieczenia

Uzupełnieniem form silikonowych Lurch jest cała gama akcesoriów przydtanych w pieczeniu wykonanych ze 100% platynowego silikonu lub posiadających części wykonane ze 100% platynowego silikonu. Wśród tych akcesoriów można wymienić:

  • pokrywany silikonem wałek do ciasta o przegubowych rączkach – umożliwia wygodniejsze wałkowanie np. przy brzegach stolnicy, gdzie rączki w tradycyjnych wałkach zawadzałaby już o brzeg, dzięki silikonowej warstwie do wałka nie przykleja się ciasto – używając taki wałek razem z silikonową stolnicą nie ma konieczności podsypywania ciasta mąką
  • pokrywany silikonem wałek do ciasta o teleskopowo chowanych rączkach – bardzo ułatwia przechowywanie, gdyż po złożeniu rączek zajmuje znacznie mniej miejsca w porównaniu z tradycyjnymi wałkami, silikonowa warstwa ma właściwości nieprzywierające i umożliwia wałkowanie ciasta bez podsypywania mąką na silikonowej stolnicy
  • silikonowe stolnice i zamienniki jednorazowych papierów do pieczenia – w pełni zmywalne i do wielokrotnego użytku, po użyciu można je zwinąć w rulon i schować do szuflady. Duże ciasta można rozwałkowywać bezpośrednio na stolnicy położonej na blasze i w ten sposób łatwo przenieść do piekarnika. Dostępne są arkusze zastępujące papiery do pieczenia o rozmiarach dostosowanych do rozmiarów piekarnika oraz duży arkusz silikonowy do używania jako stolnica.
  • silikonowe łopatki – w kilku rozmiarach, przeznaczone są do wygarniania resztek kremów, ciast z mis, w których były one przygotowywane. Dzięki miękkim krawędziom dokładnie dopasowują się do nierówności misy, a dzięki właściwościom nieprzywierającym ich czyszczenie jest bardzo proste.
  • silikonowa rękawica – wykonana z grubego silikonu. Specjalne wypustki po zewnętrznej stronie rękawicy sprawią, że trzymane gorące naczynie nie wyśliźnie się z ręki, a inne wypustki po wewnętrznej stronie mają za zadanie stworzyć dodatkową izolującą poduszkę powietrzną pomiędzy rękawicą, a naszą dłonią. Są tak ukształtowane, że rękawica nie zsunie nam się z dłoni. Rękawica jest dostępna w jednym rozmiarze, ale pasuje na wszystkie dłonie – od najmniejszych po największe.

do 15 lat gwarancji

W zależności od linii produktów formy silikonowe Lurch posiadają aż do 15 lat gwarancji.

W przypadku produktów z serii FlexiLight udzielana gwarancja wynosi 2 lata. W przypadku produktów z serii FlexiClassic – 10 lat. Dla produktów z serii FlexiForm – aż 15 lat.

W przypadku uszkodzenia formy w okresie trwania gwarancji, przy prawidłowym jej użytkowaniu, zgodnym z dołączoną do każdej formy instrukcją, zepsuta forma będzie bezpłatnie wymieniana na nową.

Formy silikonowe firmy Lurch znajdziesz na tej stronie.



Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc