Długie ostrze ułatwi krojenie dużych porcji mięsa na plastry, które będą pięknie prezentować się na talerzu. Najlepiej używać noża wraz ze specjalnym widelcem, który przytrzyma pieczeń, i kroić w poprzek włókien. Nóż przyda się także do oddzielania mięsa od kości.
Nóż z kolekcji Ni japońskiej marki Global wykonany jest z hartowanej lodem stali nierdzewnej CROMOVA 18 (18% chromu, molibden i wanad). Jest odporny na przebarwienia i korozję, a dzięki twardości wynoszącej 56-58 HRC długo pozostaje ostry.
Wypukły szlif głowni zapewnia skuteczne krojenie i zapobiega powstawaniu próżni, aby produkty łatwo odchodziły od stali. Jednolita konstrukcja sprawia, że resztki nie osadzają się na łączeniu klingi i rękojeści, dzięki czemu narzędzie jest higieniczne i łatwe w czyszczeniu. Sama rękojeść pokryta jest charakterystycznymi dla marki Global dołkami, dzięki którym dłoń się nie ślizga, ułatwiając pewny chwyt niezbędny do precyzyjnych zadań.
Kolekcja Ni doceniana jest przez profesjonalistów ze względu na doskonałe wyważenie noży: gruba klinga o znacznej wadze połączona jest z wydrążoną rękojeścią wypełnioną precyzyjnie dobranym obciążeniem. Dzięki temu nóż jest lekki i pozwala na łatwe złapanie rytmu krojenia, ograniczając zmęczenie dłoni.
Noża nie należy myć w zmywarce. Po ręcznym umyciu zaleca się wytarcie do sucha ręcznikiem lub ściereczką.
numer katalogowy | Global GN-005 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 23 cm |
długość całkowita | 37 cm |
materiał | stal nierdzewna CROMOVA 18 |