Nóż szefa kuchni w zestawie z wodną ostrzałką ceramiczną.
Uniwersalny nóż szefa kuchni świetnie nadaje się do filetowania i plastrowania mięsa, krojenia warzyw, siekania ziół.
Charakterystyka:
- nóż wykonany jest ze stali nierdzewnej CROMOVA 18 (18% chromu, molibden i wanad), odpornej na przebarwienia i korozję; o twardości 56-58 HRC
- wypukły szlif głowni zapewnia skuteczniejsze krojenie, a krojone produkty łatwo odchodzą od noża
- jednolita konstrukcja sprawia, że resztki produktów nie osadzają się na łączeniu klingi i rękojeści, dzięki czemu narzędzie jest higieniczne i łatwe w czyszczeniu
- dobrze wyważona „kropkowana” rękojeść pokryta regularnymi wgłębieniami nie ślizga się w dłoni
Noża nie należy myć w zmywarce. Po ręcznym umyciu zaleca się wytarcie do sucha ręcznikiem lub ściereczką.
W skład zestawu wchodzi także krążkowa ostrzałka ceramiczna, wyposażona w dwa koła: białe – do ostrzenia, o grubej ziarnistości, i różowe – do polerowania, o średniej ziarnistości. Specjalnie wyprofilowane otwory zapewniają ustawienie ostrza noża pod odpowiednim kątem. Uchwyt pokryty gumą nie ślizga się w dłoni.
Wskazówki dotyczące użytkowania:
- przed rozpoczęciem ostrzenia należy nalać wodę do komory w kołami. Woda nawilża ceramiczne ostrzałki i chroni przed przegrzaniem ostrza
- przytrzymując mocno uchwyt, tak by ostrzałka nie zmieniała położenia, włożyć ostrze noża do otworu z białym kołem i przesuwać w przód i w tył (noża nie należy dociskać zbyt mocno, by nie ceramicznego koła). Liczba przesunięć zależy od typu noża. Dla noży Global wystarczy zazwyczaj 7-8 przesunięć, dla noży innych marek należy wykonać ok. 20 przesunięć
- czynność powtórzyć na różowym kole w celu wygładzenia ostrza
- na koniec należy umyć nóż ręcznie w gorącej wodzie i wytrzeć do sucha; wylać wodę z ostrzałki
Ostrzałka nie jest przeznaczona do noży ze szlifem jednostronnym.
Zestaw zapakowany w estetyczne pudełko będzie świetnym pomysłem na prezent.