Abyśmy mogli cieszyć się winem o wydatnym bukiecie, powinno zostać ono najpierw napowietrzone. Tlen rozpuszczony w trunku wydobywa z niego pełnię smaku i aromatu. Jednak napowietrzanie jest czasochłonnym procesem – dla optymalnego efektu wino powinno być przelane do karafki przynajmniej godzinę przed podaniem. Aerator marki Vin Bouquet rozwiązuje ten problem, natleniając wino błyskawicznie dzięki innowacyjnemu rozwiązaniu.
Wino przelewane przez aerator ulega obniżeniu ciśnienia, co powoduje zassanie powietrza przez cienkie tuneliki i wymieszanie go z płynem w odpowiednich proporcjach. Napowietrzacz jest także wyposażony w sitko do dekantacji, czyli usuwania osadu powstałego podczas dojrzewania. W ten sposób procesy przygotowujące wino do degustacji odbywają się podczas nalewania go z butelki prosto do kieliszka.
Podczas kolacji napowietrzacz może stać na specjalnej podstawce, aby był w każdym momencie dostępny. W zestawie znajduje się także pokrowiec chroniący urządzenie podczas przechowywania.
numer katalogowy | Vin Bouquet FIA 002 |
---|
materiał | tworzywo sztuczne |
---|