Nóż jest ergonomiczny i sprawdzi się przy wszystkich zadaniach kuchennych. Pokroimy nim mięso, poszatkujemy warzywa i posiekamy zioła. Ostra, lekko skierowana w dół końcówka ułatwia wykonywanie także bardziej precyzyjnych zadań, jak oddzielanie mięsa od kości.
Ostrze noża wykonane jest ze stali VG-10, czyli wysokowęglowej stali o twardości około 61 HRC w skali Rockwella. Ciemna, twarda stal jest bardzo odporna na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, co czyni ją złotym standardem wśród japońskich stali nierdzewnych.
Oprócz funkcjonalności nóż cechuje także unikalny, przyciągający wzrok wygląd. Klinga wykuwana z 61 warstw stali pokryta jest gęstym, głębokim wzorem charakterystycznym dla metali dziwerowanych, a dzieła dopełnia zdobiąca ją rękojeść obłożona żółtą byczą kością.
To dzieło sztuki użytkowej wykonane zostało przez Mistrza Takeshi Saji, jednego z najsłynniejszych reprezentantów Takefu – japońskiego miasta kowali. Po dekadach wyrobu ostrzy Mistrz Saji opracował własne, unikalne techniki kowalskie, które wykorzystał do stworzenia tego noża o najwyższej jakości – docenią go zarówno profesjonaliści jak i domowi pasjonaci gotowania.
numer katalogowy | Takeshi Saji H-V10D-CH-210YBB |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 21 cm |
materiał | stal VG-10 żółta kość bycza |