Podczas gotowania w szybkowarze – w porównaniu do tradycyjnego gotowania w garnku – oszczędza się 70% czasu i 50% energii, a przyrządzenie każdej potrawy zajmuje tylko kilka minut.
Dzięki krótszemu gotowaniu jedzenie zachowuje więcej wartości odżywczych, minerałów i witamin, lepszy jest także jego aromat, smak i kolor.
Naczynia z serii Vision pokryte są materiałem e30 o wyjątkowej odporności na uszkodzenia i zarysowania, antybakteryjnym i antyalergicznym.
Główne cechy:- trzy różne tryby gotowania:
- delikatne gotowanie – 105°C – do gotowania delikatnych potraw jak np. młode warzywa lub ryby
- szybkie gotowanie – 119 st. C. – do gotowania zup, mięs, fasoli, buraków itp.
- gotowanie na parze – bez ciśnienia, do tradycyjnego gotowania, wybranie pozycji „0” sprawia, że szybkowar będzie pełnił funkcję normalnego garnka
- wybrany stopień gotowania można łatwo ustawić przy pomocy pokrętła na rękojeści nawet jedną ręką
- wnętrze garnka wyłożone jest czarną ceramiką – Silarganem – materiałem znacznie trwalszym i zdrowszym od stali nierdzewnej
- zewnętrzna ścianka garnka pokryta jest atrakcyjną wizualnie i łatwą w czyszczeniu emalią
- rękojeść można łatwo odczepić i umyć po bieżącą wodą
Zabezpieczenia:- jeśli temperatura w szybkowarze przekroczy tryb drugi, to włącza się automatycznie funkcja odprowadzania pary
- szybkowar posiada zawór bezpieczeństwa, dający całkowitą ochronę przed poparzeniem gorącą parą: szybkowaru nie da się otworzyć zanim nie zostanie schłodzony do temperatury 100°C
Szybkowar nie zawiera niklu.