Nóż o długim, ząbkowanym ostrzu pozwoli pokroić nawet duży bochenek chleba na równe kromki. Dzięki ząbkom ostrze przepiłuje chrupiącą skórkę bez zgniatania miękkiego wnętrza. Nóż sprawdzi się także z innymi składnikami o twardej skórce, jak na przykład ananas.
Ostrze noża z kolekcji Megumi Classic marki Satake wykonane zostało ze stali 420J2 zawierającej 14% chromu zapewniającego materiałowi właściwości nierdzewne. Twardość na poziomie 56 HRC sprawia, że nóż jest łatwy w ostrzeniu i będzie niezawodnym kompanem początkującego kucharza.
Klinga osadzona jest w rękojeści z jasnego drewna magnoliowego, co nadaje narzędziu niezobowiązujący wygląd o orientalnym charakterze. Szeroki czarny pierścień z tworzywa stanowi nie tylko ozdobę, ale także element zapewniający lepszy chwyt i zapobiegający zsuwaniu się dłoni w stronę ostrza.
numer katalogowy | Satake 805-865 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 20 cm |
długość całkowita | 33 cm |
materiał | stal nierdzewna 420J2 drewno magnoliowe tworzywo sztuczne |