Nóż o długiej, wąskiej klindze ułatwi precyzyjne krojenie pieczeni wołowej, jagnięciny czy wędlin na równe porcje. Ostry czubek ułatwia oddzielanie mięsa od kości. Lekko elastyczne ostrze dobrze się sprawdzi się również podczas porcjowania filetów z łososia oraz innych ryb.
Kolekcję noży Nagomi Kuro wyróżniają klingi wykonane ze stali damasceńskiej, składające się z 33 warstw wysokowęglowej stali nierdzewnej z domieszką molibdenu i wanadu. Ostrza są dodatkowo okute warstwami stali SUS410 i SUS430 – dzięki temu narzędzia są wyjątkowo odporne korozję i łatwe w ostrzeniu. Młotkowana klinga zapobiega przywieraniu krojonych produktów, a nad jej wykończeniem czuwał sam mistrz rzemiosła.
Rękojeści wykonane są z wielowarstwowego czarnego drewna, dodatkowo wzmocniono je nasadą ze stali nierdzewnej. Ich kształt nawiązuje do tradycyjnych samurajskich mieczy.
numer katalogowy | Nagomi NK250SL |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 25 cm |
materiał | stal damasceńska stal SUS410 stal SUS430 drewno |
dowiedz się więcej | japońskie noże kuchenne |