Podczas pieczenia nadmiar tłuszczu gromadzi się pomiędzy piramidkami, pozwalając na zdrowsze i bardziej dietetyczne pieczenie ryb, mięs i warzyw. Zewnętrzne rzędy piramidek połączone są ściankami, dzięki którym zebrany tłuszcz pozostaje na macie.
Specjalna budowa maty pozwala na cyrkulację powietrza także pod pieczonymi potrawami, dzięki czemu potrawy są opiekane równomiernie, a skórka kurczaka jest chrupka ze wszystkich stron. Osadzenie potraw na czubkach piramidek oznacza także nieprzywieranie ich do maty – jest to cecha przydatna nie tylko podczas pieczenia, ale także serwowania gotowych potraw oraz mycia.
Mata wykonana jest z silikonu platynowego, dzięki któremu jest całkowicie bezpieczna w kontakcie z żywnością, bezwonna i nie ma wpływu na smak potraw. Silikon platynowy jest wytrzymały i odporny na temperatury od -40°C do 240°C, mata może więc być używana nie tylko w piekarniku, ale też w zamrażarce lub jako podkładka pod gorące naczynia, jest także przystosowana do mycia w zmywarce. Kolejną zaletą maty z silikonu jest możliwość jej zwinięcia, aby zajmowała mało miejsca podczas przechowywania.
numer katalogowy | Lurch 00085040 |
---|
wymiary | 41 × 29 cm |
---|---|
materiał | silikon platynowy |