Japoński kamień ostrzący o średniej ziarnistości.
Ziarnistość 1000 służy do regularnego podostrzania noży, gdy nie są one całkiem stępione, a na ostrzu nie ma widocznych uszkodzeń. W przeciwnym przypadku nóż powinien być najpierw naostrzony na kamieniu o mniejszej ziarnistości.
Sposób użycia:
- Przed użyciem oblać stronę ostrzącą wodą, a nóż umyć i wysuszyć. Kamień musi być położony na całkowicie płaskiej powierzchni i stać stabilnie.
- Przyłożyć klingę do kamienia pod kątem około 15 stopni i, lekko dociskając, przesuwać ją od siebie i do siebie płynnymi ruchami. Ważne jest zachowanie tego samego kąta przez cały czas ostrzenia – jeśli przesuwane po kamieniu ostrze zaczyna wydawać inny dźwięk, prawdopodobnie zmienił się kąt przyłożenia.
- Ostrzyć obie strony naprzemiennie, za każdym razem kilkukrotnie przesuwając ostrze po kamieniu, aż do momentu satysfakcjonującego naostrzenia – na klindze nie powinny być widoczne rowki ani zadziory.
- Umyć, opłukać i wysuszyć nóż, który jest już gotowy do użycia.
Osad wydzielany w trakcie ostrzenia jest elementem ostrzącym – nie należy go wycierać ani spłukiwać.
Żywotność kamienia zostanie przedłużona, jeśli będzie on od czasu do czasu odwracany, aby ostrzenie rozpoczynało się z drugiego końca.
Do ostrzałki dołączona jest gumowa podkładka, która zapobiegnie ślizganiu się kamienia podczas ostrzenia.
Kamień nadaje się również do ostrzenia tradycyjnych noży japońskich o jednostronnym szlifie.