Średni szybkowar w komplecie z perforowanym wkładem do gotowania na parze.
W porównaniu do tradycyjnego gotowania w garnku, przyrządzanie potraw w szybkowarze pozwala oszczędzić nawet do 70% czasu i 50% energii. Duszenie mięsa w szybkowarze zajmuje średnio 15 minut, podczas gdy duszenie w garnku – ok. 50 minut. Oszczędność energii nie tylko pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze, ale służy również ochronie środowiska. Krócej gotowane jedzenie lepiej smakuje i jest bardziej aromatyczne, a także zachowuje więcej wartości odżywczych, minerałów i witamin. Szybkowar jest więc lepszym wyborem od tradycyjnego garnka pod wieloma względami.
Cechy szybkowaru:
- cztery tryby gotowania:
- gotowanie ekonomiczne (ok. 110°C); do bardzo delikatnych potraw, np. ryby
- gotowanie szybkie (ok. 113°C); do delikatnych potraw, np. warzywa
- gotowanie ekspresowe (ok. 116°C); do pozostałych potraw, np. mięso i dania jednogarnkowe
- gotowanie na parze; możliwość gotowania na parze delikatnego oraz bezciśnieniowego
- dno Novogrill o rastrowej powierzchni do wstępnego smażenia na małej ilości tłuszczu
- spód Cookstar o optymalnym rozprowadzaniu temperatury
- intuicyjny wskaźnik gotowania wykorzystujący logikę sygnalizatora świetlnego
- łatwe dostosowywanie ciśnienia dzięki możliwości jego obniżenia zarówno pod wskaźnikiem, jak i w rączce
- możliwość używania na wszystkich rodzajach kuchenek – w tym indukcyjnych
- miarka na wewnętrznej ściance z oznaczeniem minimalnej i maksymalnej ilości wody
- dołączono perforowany wkład do gotowania na parze
- części stalowe można myć w zmywarce po odłączeniu zdejmowanych elementów (w tym pierścienia uszczelniającego)
- atrakcyjny kontrast między satynowym wykończeniem na zewnątrz i polerowanym wnętrzem
- wyprodukowano w Niemczech z wykorzystaniem stali nierdzewnej pochodzącej z odzysku
Elementy zabezpieczające:
- oznaczenie w rączce zmieniające kolor na zielony przy prawidłowym zamknięciu
- brak możliwości otwarcia szybkowaru zanim ciśnienie zostanie obniżone do bezpiecznego poziomu
- automatyczne odparowywanie w razie osiągnięcia zbyt wysokiej temperatury w garnku