W porównaniu do tradycyjnego gotowania w garnku, przyrządzanie potraw w szybkowarze pozwala oszczędzić 70% czasu i 50% energii.
Duszenie mięsa w szybkowarze zajmuje średnio 15 minut, podczas gdy duszenie w garnku – ok. 50 minut.
Krócej gotowane jedzenie nie tylko lepiej smakuje i jest bardziej aromatyczne, lecz także zachowuje więcej wartości odżywczych, minerałów i witamin.
Główne cechy:- dwa różne tryby gotowania:
- tryb łagodny o temperaturze 109°C – do gotowania delikatnych potraw jak np. młode warzywa
- tryb szybki o temperaturze 116°C – do gotowania zup, mięs, fasoli, buraków itp.
- wybrany stopień gotowania można łatwo ustawić pokrętłem na pokrywie
- zdejmowane uchwyty ułatwiają zmywanie i przechowywanie szybkowaru
Zabezpieczenia:- wskaźnik prawidłowego zamknięcia: szybkowar zamyka się z wyraźnym kliknięciem, a oznaczenie na rączce zmienia kolor na zielony – szybkowar rozpocznie pracę tylko przy prawidłowym zamknięciu
- szybkowar posiada funkcję automatycznego odprowadzania pary
- łatwa kontrola stanu gotowania – gdy wskaźnik na pokrywce jest zielony, temperatura jest odpowiednia i gotowanie właśnie się rozpoczyna, żółty – czas na zmniejszenie temperatury, czerwony – temperatura jest zbyt wysoka
- szybkowar posiada zawór bezpieczeństwa, dający całkowitą ochronę przed poparzeniem gorącą parą: szybkowaru nie da się otworzyć zanim nie zostanie schłodzony do temperatury 100°C
Szybkowar nadaje się do każdego typu kuchenek, także indukcyjnych.