Nóż o wszechstronnym zastosowaniu sprawdzi się przede wszystkim z małymi składnikami. Kształt klasycznego noża kucharza w mniejszym rozmiarze sprawia, że nóż sprawdzi się zarówno do siekania i krojenia w kostkę, jak i obierania warzyw i innych precyzyjnych czynności. Nóż ostrzony jest za pomocą techniki Honbazuke, czyli trzech etapów ręcznego ostrzenia, które nadają klindze odpowiedni kąt, dokładnie ostrzą i wyrównują krawędź tnącą, a na koniec szlifują ostrze do gładkości i połysku.
Klinga noża Takumi powstała poprzez połączenie dwóch zaawansowanych technologicznie metali. Rdzeń wykonany jest z FC63 (Fine Carbide 63), czyli węglika spiekanego o drobnej ziarnistości i bardzo wysokiej twardości 63 HRC. Drobnoziarnista natura materiału pozwala na zeszlifowanie metalu do bardzo wąskiej krawędzi tnącej. Na rdzeń nakładane jest sto warstw opracowanej przez Zwilling stali premium. Proces ten zapewnia doskonały balans pomiędzy twardością a sprężystością ostrza, nadając mu długotrwałą ostrość i odporność na kruszenie.
Nóż Takumi został wyprodukowany ręcznie w Japonii i, jak przystało na tego typu narzędzie, jego cechą charakterystyczną jest także elegancki, cieszący oko wygląd. Sto warstw stali nadaje klindze unikalny wzór kojarzący się ze stalą damasceńską. Rękojeść natomiast wykonana jest z laminatu Micarta powstałego z drewna i żywicy wstrzykiwanej pod wysokim ciśnieniem. Dzięki temu uchwyt nie tylko estetycznie się prezentuje, ale jest także lekki, a jego kształt dobrze dopasowuje się do dłoni.
Nóż objęty jest gwarancją wieczystej ostrości Zwilling. Oznacza to, że przez cały okres trwania gwarancji może być raz w roku wysyłany na bezpłatne profesjonalne ostrzenie.
numer katalogowy | Zwilling 30551-141-0 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 14 cm |
materiał | FC63 stal premium laminat Micarta |
miejsce produkcji | Seki, Japonia |
gwarancja | 30 lat |