ziarnistość: 250/1000
395,00 zł
148,40 zł
owalny przekrój pręta
99,00 – 139,00 zł
Nawet noże kuchenne o klingach wykonanych z najtwardszej stali po pewnym czasie się zużywają. Aby jak najdłużej zachować wysoką jakość ostrzy, należy o nie dbać. Regularne ostrzenie noży pozwoli im zachować gładką i skuteczną krawędź tnącą. Pomogą w tym ostrzałki marki Zwilling.
Istnieje kilka rodzajów narzędzi do ostrzenia. Ostrzałki prętowe, zwane stalkami lub musakami, to najdelikatniejsze narzędzia do ostrzenia. Mogą być używane po każdym użyciu noża, aby wyrównać krawędź tnącą. Usunie to małe wyszczerbienia, które z czasem mogłyby zmienić się w widoczne uszkodzenia. Natomiast ostrzałki krążkowe pomogą naostrzyć i wyrównać klingę, a w dodatku są bardzo łatwe w użyciu.
Najbardziej zaawansowanym sposobem ostrzenia noży jest użycie specjalnych kamieni, zwanych osełkami. Ich użycie wymaga nieco wprawy, w zamian jednak prawidłowo używane ostrzałki kamienne mogą usunąć nawet większe wyszczerbienia i przywrócić pierwotną ostrość klingi.