Długie ostrze noża sprawdzi się do krojenia i plastrowania mięs, wędlin i ryb z użyciem „piłujących” ruchów. Nóż ostrzony jest za pomocą techniki Honbazuke, czyli trzech etapów ręcznego ostrzenia, które nadają klindze odpowiedni kąt, dokładnie ostrzą i wyrównują krawędź tnącą, a na koniec szlifują ostrze do gładkości i połysku.
Kolekcja noży Kanren nazwana została japońskim słowem oznaczającym „połączenie”. Nazwa ta symbolizuje scalenie japońskiego kunsztu z niemieckim postępem technicznym charakterystycznym dla marki Zwilling. Rdzeń noża wykonany jest z węglika spiekanego FC61 i pokrywa go 48 warstw stali nierdzewnej tworzących charakterystyczny wzór przywodzący na myśl stal damasceńską. Warstwy te chronią ostrze przed rdzewieniem i kruszeniem, a klinga charakteryzuje się ostrością na poziomie 60-62 HRC.
Ostrze o pięknym wzorze uzupełnione jest ergonomiczną rękojeścią wykonaną z laminatu Micarta w czarnym kolorze. Dzięki temu cały nóż prezentuje się elegancko i profesjonalnie, a także doskonale leży w dłoni. Odpowiednie wyważenie i zaokrąglone krawędzie optymalizują komfort sprawiając, że krojenie nożem Kanren nie męczy nadgarstka nawet po dłuższym używaniu.
Nóż objęty jest gwarancją wieczystej ostrości Zwilling. Oznacza to, że przez cały okres trwania gwarancji może być raz w roku wysyłany na bezpłatne profesjonalne ostrzenie.
numer katalogowy | Zwilling 54030-231-0 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 23 cm |
materiał | FC61 stal nierdzewna laminat Micarta |
miejsce produkcji | Seki, Japonia |
gwarancja | 30 lat |