Słoje do wekowania z pokrywką, uszczelką i zatrzaskami.
Słoiki wykonane z trwałego i grubego szkła posłużą przez lata do przygotowania przetworów, wytrzymując sterylizację i pasteryzację w wysokich temperaturach. Pokrywki oraz ścianki słoików zdobi kultowe logo producenta.
Gumowe uszczelki nie zawierają szkodliwych dla zdrowia fenoli. Zestawy obejmują również stalowe zatrzaski do zamykania słoików.
Słoiki sprawdzą się także do podawania deserów i przekąsek, nadają się do zapiekania w piekarniku.
Porady dotyczące wekowania:
- upewnij się, że brzegi słoika nie są wyszczerbione, czy uszczelka nie jest popękana
- przed użyciem umyj słoiki i wieczka, a następnie wyparz je we wrzątku lub w piekarniku, a uszczelki umieść w czystej, zimnej wodzie
- przy napełnianiu słoików zachowaj odstęp do 1 cm w przypadku gorących produktów o konsystencji papki; 2 cm w przypadku płynów i produktów, które pęcznieją
- jeśli krawędzie słoika ubrudziły się podczas napełniania, przetrzyj je ściereczką nasączoną spirytusem
- załóż uszczelkę na wieczko i zamknij słoik przy użyciu spinek; dwie spinki umieść przeciwlegle w wyżłobieniach wieczka i przyciśnij do dołu tak, by ślizgając się po bocznej krawędzi wieczka, zatrzasnęły się na wystającej części brzegu słoika
- warto przestrzegać zaleceń dotyczących temperatury i czasu pasteryzacji zawartych w przepisach – za wysoka temperatura lub zbyt gwałtowne podgrzanie mogą spowodować wypchnięcie uszczelki lub dostanie się części zawartości słoika między uszczelkę a wieczko
- uszczelka topi się w temperaturze 130°C – należy mieć to na uwadze przy pasteryzacji w piekarniku
- po zakończeniu pasteryzacji pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia przez ok. 24 godziny; kiedy słoiki wystygną, można zdjąć spinki
- nie odwracaj słoików Weck do góry dnem w trakcie pasteryzacji, stygnięcia i przechowywania
- słoiki przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu
- słoiki Weck (bez uszczelek) nadają się do zapiekania przekąsek w piekarniku w temperaturze do 200°C – słoiki należy umieścić w jeszcze nie rozgrzanym piekarniku, w przeciwnym razie szkło może pęknąć pod wpływem nagłej zmiany temperatury
Słoje oraz pokrywki są przystosowane do mycia w zmywarce i używania w kuchence mikrofalowej.