KuchniaJadalnia & BarSalonBiuroŁazienkaOsobisteOgródWyprzedażBoże NarodzeniePrezenty
 

Weck - Sturz - słój do wekowania

8,90 zł

wysyłka
w następny poniedziałek (28 października)
nr katalogowy
Weck 751-80PUZ

Słój do wekowania z pokrywką, uszczelką i zatrzaskami.

Słoik wykonany z trwałego i grubego szkła posłuży przez lata do przygotowania przetworów, wytrzymując sterylizację i pasteryzację w wysokich temperaturach. Pokrywkę oraz ściankę słoika zdobi kultowe logo producenta.

Gumowa uszczelka nie zawiera szkodliwych dla zdrowia fenoli. Zestaw obejmuje również stalowe zatrzaski do zamykania słoików.

Słoik sprawdzi się także do podawania deserów i przekąsek, nadaje się do zapiekania w piekarniku.

Porady dotyczące wekowania:

  • upewnij się, że brzegi słoika nie są wyszczerbione, czy uszczelka nie jest popękana
  • przed użyciem umyj słoiki i wieczka, a następnie wyparz je we wrzątku lub w piekarniku, a uszczelki umieść w czystej, zimnej wodzie
  • przy napełnianiu słoików zachowaj odstęp do 1 cm w przypadku gorących produktów o konsystencji papki; 2 cm w przypadku płynów i produktów, które pęcznieją
  • jeśli krawędzie słoika ubrudziły się podczas napełniania, przetrzyj je ściereczką nasączoną spirytusem
  • załóż uszczelkę na wieczko i zamknij słoik przy użyciu spinek; dwie spinki umieść przeciwlegle w wyżłobieniach wieczka i przyciśnij do dołu tak, by ślizgając się po bocznej krawędzi wieczka, zatrzasnęły się na wystającej części brzegu słoika
  • warto przestrzegać zaleceń dotyczących temperatury i czasu pasteryzacji zawartych w przepisach – za wysoka temperatura lub zbyt gwałtowne podgrzanie mogą spowodować wypchnięcie uszczelki lub dostanie się części zawartości słoika między uszczelkę a wieczko
  • uszczelka topi się w temperaturze 130°C – należy mieć to na uwadze przy pasteryzacji w piekarniku
  • po zakończeniu pasteryzacji pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia przez ok. 24 godziny; kiedy słoiki wystygną, można zdjąć spinki
  • nie odwracaj słoików Weck do góry dnem w trakcie pasteryzacji, stygnięcia i przechowywania
  • słoiki przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu
  • słoiki Weck (bez uszczelek) nadają się do zapiekania przekąsek w piekarniku w temperaturze do 200°C – słoiki należy umieścić w jeszcze nie rozgrzanym piekarniku, w przeciwnym razie szkło może pęknąć pod wpływem nagłej zmiany temperatury

Słój oraz pokrywka są przystosowane do mycia w zmywarce i używania w kuchence mikrofalowej.

wymiary
pojemność0,2 l
średnica otworu8 cm
materiałszkło
guma
stal nierdzewna
Weck - Sturz - słój do wekowania - pojemność: 0,2 l
Weck - Sturz - słój do wekowania - pojemność: 0,2 l

polecane produkty

3,00 zł
Weck - 6 uszczelek do słojów do wekowania - średnica: 8 cm

Weck - 6 uszczelek do słojów do wekowania

średnica: 8 cm

wysyłka
w najbliższy poniedziałek
nr katalogowy
Weck USZ80

11,00 zł
Weck - 12 zatrzasków do słojów do wekowania

Weck - 12 zatrzasków do słojów do wekowania

wysyłka
w następny poniedziałek (28 października)
nr katalogowy
Weck ZAP

recenzje

napisz własną recenzję

zobacz również

inne z serii Weck - Sturz:

Weck - Sturz - słoje do wekowania

Weck - Sturz - słoje do wekowania

8,90 – 10,00 zł
3 pojemności do wyboru
0,29 l
0,37 l
0,58 l
2 średnice do wyboru
8 cm
10 cm
pokaż szczegóły


Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc