menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice
Weck - Delika - słój do wekowania - pojemność: 0,7 lWeck - Delika - słój do wekowania
Weck - Delika - słój do wekowania - pojemność: 0,7 l

Słoik wykonany z trwałego i grubego szkła posłuży przez lata do przygotowania przetworów, wytrzymując sterylizację i pasteryzację w wysokich temperaturach. Pokrywkę oraz ściankę słoika zdobi kultowe logo producenta.

czytaj dalej

15,50 zł
wysyłka w następny czwartek (9 lutego)
dostawa już od 10 zł

Słój do wekowania z pokrywką, uszczelką i zatrzaskami.

Słoik wykonany z trwałego i grubego szkła posłuży przez lata do przygotowania przetworów, wytrzymując sterylizację i pasteryzację w wysokich temperaturach. Pokrywkę oraz ściankę słoika zdobi kultowe logo producenta.

Gumowa uszczelka nie zawiera szkodliwych dla zdrowia fenoli. Zestaw obejmuje również stalowe zatrzaski do zamykania słoików.

Porady dotyczące wekowania:

  • upewnij się, że brzegi słoika nie są wyszczerbione, czy uszczelka nie jest popękana
  • przed użyciem umyj słoiki i wieczka, a następnie wyparz je we wrzątku lub w piekarniku, a uszczelki umieść w czystej, zimnej wodzie
  • przy napełnianiu słoików zachowaj odstęp do 1 cm w przypadku gorących produktów o konsystencji papki; 2 cm w przypadku płynów i produktów, które pęcznieją
  • jeśli krawędzie słoika ubrudziły się podczas napełniania, przetrzyj je ściereczką nasączoną spirytusem
  • załóż uszczelkę na wieczko i zamknij słoik przy użyciu spinek; dwie spinki umieść przeciwlegle w wyżłobieniach wieczka i przyciśnij do dołu tak, by ślizgając się po bocznej krawędzi wieczka, zatrzasnęły się na wystającej części brzegu słoika
  • warto przestrzegać zaleceń dotyczących temperatury i czasu pasteryzacji zawartych w przepisach – za wysoka temperatura lub zbyt gwałtowne podgrzanie mogą spowodować wypchnięcie uszczelki lub dostanie się części zawartości słoika między uszczelkę a wieczko
  • uszczelka topi się w temperaturze 130°C – należy mieć to na uwadze przy pasteryzacji w piekarniku
  • po zakończeniu pasteryzacji pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia przez ok. 24 godziny; kiedy słoiki wystygną, można zdjąć spinki
  • nie odwracaj słoików Weck do góry dnem w trakcie pasteryzacji, stygnięcia i przechowywania
  • słoiki przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu
  • słoiki Weck (bez uszczelek) nadają się do zapiekania przekąsek w piekarniku w temperaturze do 200°C – słoiki należy umieścić w jeszcze nie rozgrzanym piekarniku, w przeciwnym razie szkło może pęknąć pod wpływem nagłej zmiany temperatury

Słój oraz pokrywka są przystosowane do mycia w zmywarce i używania w kuchence mikrofalowej.

numer katalogowyWeck 758-80PUZ
wymiary
pojemność0,7 l
średnica otworu8 cm
materiałszkło
guma
stal nierdzewna

polecane produkty

Weck - 6 uszczelek do słojów do wekowania - średnica: 8 cm

Weck - 6 uszczelek do słojów do wekowania

średnica: 8 cm

6,00 zł

szybka wysyłka

inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc